50 SANTİMETRE AZALDI

GÜNCEL

50 SANTİMETRE AZALDI

2017 yılı Ocak ayında kar yağışı sebebiyle okulların tatil edildiği Sapanca'da, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve az yağış ilk etkisini gölde gösterdi.

DOLULUK 28'E DÜŞTÜ

Sıcaklıkların beklenenden fazla olması ve yağış miktarının az olması nedeniyle yurt genelinde barajların doluluk oranlarında da düşüş yaşanıyor. Sapancalıların gölden aldığı su ile adını duyduğu 51 metreküp kapasiteli Yuvacık Barajı'nda havaların kurak gitmesi sebebi ile su seviyesi yüzde 28'e kadar düştü. Yağışların beklenen ölçüde gerçekleşmemesi durumunda baraja yakın bir zamanda Sapanca Gölü'nden yeniden su çekimine başlanacak.

GÖLDE SU 50 SANTİM DAHA AZ

Sapanca Gölü'nde ise geçen yılın aynı dönemine göre su yüksekliğinde yaklaşık 50 santimlik bir fark azalma gerçekleşti. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi verilerine göre; 2017 yılı Ocak ayında ortama 31.98 metre olan göl suyu yüksekliği 10 Ocak 2018 tarihinde 31.52 metre olarak ölçüldü.

ŞUBAT VE MART AYLARI

Meteoroloji uzmanı Orhan Şen, Türkiye'de bariz bir kuraklık yaşandığını ifade ederek şubat ve mart aylarının bu durumu telafi edebileceğini söyledi. Şen, "Şu ana kadar yağması gereken yağışlar olmadı. Dolayısıyla bariz bir kuraklık söz konusu. Cuma gününden itibaren yağışlar ülkemize batıdan girecek. Cuma günü sıcaklıklar 4-5 derece düşecek. Hafta sonu ise sıcaklıklar mevsim normallerinin de altında seyredebilir. Hafta sonu tüm Türkiye'de yağış bekleniyor. Ancak kar beklentimiz yok. Önümüzde şubat ve mart var. Bu aylar kuraklığı telafi edebilir" dedi.

SOSYO-EKONOMİK KURAKLIK

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'de hem meteorolojik hem de hidrolojik kuraklık (baraj kuraklığı) olduğunu belirterek, " Şayet yağışlar mevsim normallerinin altında devam ederse bahar aylarında tarımsal kuraklık yaşayabiliriz. Yaz aylarında ise sosyo-ekonomik kuraklık kaçınılmaz olur" diye konuştu.