17. ULUSLARARASI SAPANCA ŞİİR AKŞAMLARI, GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE AÇILDI

GÜNCEL

17. ULUSLARARASI SAPANCA ŞİİR AKŞAMLARI, GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE AÇILDI

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 17. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları, görkemli bir törenle açıldı.

Onur konuğu olarak gazeteci ve yazar D. Mehmet Doğan'ın yer aldığı ve Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Sertaç Kesler, Kültür Turizm İl Müdürü Hüseyin Yorulmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, şairler ve çok sayıda şiirsever katıldı. Açılış konuşmalarının gerçekleştirildiği, ardından şiirlerin okunduğu program İncesaz konseri ile sona erdi.

Anadolu'nun kültür başkenti

Programın açılış konuşmasını yapan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, "Büyükşehir Belediyesi olarak 2010 yılından bu yana kültür sanat alanında birbirinden farklı, yeni açılımlara imza attık ve kültür sanat şehri haline geldik. Ofis Sanat Merkezi, Sakarya Sanat Galerisi, Ziya Taşkent Konser Salonu, Faik Baysal Kütüphanesi, şu anda restore edilen Alicanlar Konağı ve projesi hazırlanan Kültür ve Kongre Merkezi ile kültür sanat hayatımıza yeni soluklar kazandırmayı amaçlıyoruz. Kültürel etkinlik ve yatırımlarımız Sakarya'yı Anadolu'nun kültür sanat başkenti olma hedefine bir adım daha yaklaştırıyor. Yenilikler yapıyor ve heyecanımızı her zaman taze tutuyoruz. Yıl boyunca seçkin tiyatrolardan sinemaya, sempozyumlardan panellere, konferanslardan söyleşilere, lise etkinliklerinden, sergilere ve konserlere tüm etkinliklerle sizlerle olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Yurtiçi ve dışından 36 şair

Aktürk, "Etkisine edebiyattan sanata her alanda şahit olduğumuz şiirin tınısının ve gücünün evrenselliğinden geldiğine inanıyoruz. Bu yüzden Sapanca Şiir Akşamları'nda birbirinden değerli yerli ve yabancı şairlerimizi ağırlamaya devam ediyoruz. Bu yıl 27'si yurt içinden 9'u yurt dışından olmak üzere toplamda 36 şairimizi Sakarya'da misafir ediyoruz. Şiiri bu yıl da şehrimizin farklı köşelerine taşıyoruz. Şiirin ruhuna uygun tematik programlar ile üniversitemiz ve sanat merkezlerimizde söyleşi ve şiir sunumları, liselerimizde söyleşi ve imza günleri, konserler ve dinletilerimiz olacak. Şiir akşamlarımızın kapanış programını tüm şairlerimizin katılımıyla Sapanca'da gerçekleştireceğiz. Siz kıymetli kültür sanat dostlarını Sapanca Şiir Akşamları'nda söz üstatlarından ilham almaya, hazırlayacağımız etkinliklere sizleri heyecanımıza ortak olmaya davet ediyoruz."

Mutluluk duyduk

Üniversite olarak 17. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları'nın açılış programına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, "Bu akşam birlikte hem şiir hem de müzik açısından güzel vakit geçireceğiz. Büyükşehir Belediyemizin kültür sanat alanında yaptığı çok güzel etkinlikler var. Bu güzel akşamda bizim ev sahipliği yapmamızı tercih ettikleri için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Şiir sözü kanatlandırır

17. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları açılış programına onur konuğu olarak katılan gazeteci ve yazar D. Mehmet Doğan, "Bir yer için şiir gibi denilecekse hiç şüphesiz Sapanca böyle bir yer. Şiir gibi ama şiir değil, şiire atfedilen yüksek değer böyle nitelemelere, benzetmelere yol açıyor. Şiir bir bakıma güzelliğin eş anlamlısı oluyor. İşte şiir gibi bir yerde Sapanca'da şiiri konuşuyoruz, şiirden konuşuyoruz. Güzellik her zaman aklımızı aşıyor, hissimizi harekete geçiriyor. Şiir gibi bir yer bizde estetik hisleri ayaklandırır. Böyle yerlerde her an şair olacağımız gelir. Şiir söyleme etkisi kuşatır bizi. Peki, şiir sadece böyle heyecanlardan doğan bir şey midir? Şiirin kaynağı sadece böyle hisler ve heyecanlar olmamalıdır. Her sanat eseri gibi şiir de bize tesir eder, hissiyat uyandırır, duygu uyandırır, düşünce doğurur, haz verir ve dil zevki en yüksek şiirden alınabilir. Şiir sözü kanatlandırır, hissi derinleştirir, düşünceyi zenginleştirir."

Karanlığı aydınlatan pencere

İtalyan Şair Giovana Mulas, "Burada bulunma fırsatını bize verdikleri için herkese çok teşekkür ediyorum. Her şeyden önce bir anneyim. Anneliğin verdiği sesle size hitap ediyorum. Şunu hiçbir zaman unutmayın gelecek sizlersiniz bu içinde yaşadığımız topluluğu aydınlığa çıkaracak olan sizlersiniz. Şiir, sanat ve diğer kültür dalları bu karanlığı aydınlatmak için açılan birer penceredir" derken, Arjantinli Şair Gabriel Impaglione ise, "Bu şehri yönetenlere böyle bir etkinlik düzenleyerek, bu imkanı sundukları için teşekkür ediyorum. Bu tip etkinliklerin olduğu ülkelerde kültürün ne seviyede olduğunu biliyoruz. Özellikle akademik bir ortamda bu etkinliğin gerçekleştirilmesi çok önemli" dedi.

Çok mutlu oldum

Şair Kerry Shawn Keys, "Sapanca'da olmak benim için büyük bir onur. 20 yıldır Litvanya'da yaşıyorum orası çok soğuk ve karanlık. Burada güneşte ve sıcakta olmaktan mutlu oldum. Litvanya'da hayatımı küçük bir köyde geçiriyorum. Sakarya'ya daha yeni geldim çok gezme fırsatım olmadı. Şimdi Litvanya'da yazdığım bir şiiri okuyacağım belki oradaki kuşlar da buraya gelmiştir" dedi. Bosnalı Şair Mirzana Pasic Kodric ise, "Türkiye'de bu salonu dolu görmek gerçekten çok mutluluk verici. Şiiri bu kadar seven insanı bir arada görmek beni çok memnun etti."