SAPANCALI ORHAN AMCANIN HAYATI BELGESEL OLUYOR
Belgesel film projesi olan "3 İstasyon 1 Ömür", Adapazarı, Sapanca ve Arifiye ilçelerinin tren garlarını ve 61 yılını trenlerde pişmaniye satarak geçirmiş Sapancalı Orhan Okur'un hikayesini ekrana taşıyor.
2014 yılında SAÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı 3. Sınıf öğrencisiyken SAÜ LİBAP desteği ile yaptığı fotoğraf sergisi ile Sakarya'nın 3 önemli istasyonunu kolektif bellek kapsamında değerlendiren Rıfkı Ünal, yeni bir projeyle tekrar karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.
Belgesel film projesi olan "3 İstasyon 1 Ömür" ile ülkemizin en önemli tren yolu bağlantı noktalarından oluşan Adapazarı, Sapanca ve Arifiye ilçelerinin tren garlarını ve 61 yılını trenlerde pişmaniye satarak geçirmiş Orhan Okur'un hikayesini, raylarla, trenlerle, garlarla ve bu kentin insanlarına sunmak amacını taşımakta.
3 İSTASYON 1 ÖMÜR NE İFADE EDİYOR?
Belgesel Projesinin senaryosunu ve yönetmenliğini üstlenen Rıfkı Ünal, Tren istasyonlarının büyüsünün hiçbir zaman kaybolmayacağını ifade ediyor. İstasyonların kentin simgeleri olduğunu, geçmiş ile gelecek arasındaki duraklar olarak gördüğünü dile getiriyor.
2014 yılında yaptığı serginin ilgi görmesi ve insanların anı defterlerine yazdıklarından çok etkilendiğini söyleyerek bu projeyi gerçekleştirmeye karar vermiş. Sakarya'nın Adapazarı, Arifiye ve Sapanca ilçelerindeki istasyonlar ile ömrünün 61 senesini trenlerde pişmaniye satmış olan Orhan Okur'un hayat hikayelerinden oluşan belgeselinin halk tarafından ilgi görmesi bekleniyor.
ÇIKIŞ HİKAYESİ
2013 senesinde hemzeminde beklerken trenin geçişi sırasında yaşlı, genç, çocuk kısacası herkesin ilgiyle ve merakla baktığını fark edince trenlerin insanlarda gurbeti, aşkı, özlemi ve samimiyeti anımsattığı kanısına vardığını söylüyor. Araştırmaları sırasında eski pişmaniyecilerden Orhan Okur ile denk gelmesi üzerine hikayeler gün yüzüne çıkmış.