KİRLİ SANAYİ VE SAPANCA GÖLÜ MECLİS GÜNDEMİNDE
MHP Sakarya Milletvekili Prof.Dr.Münir Kutluata, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı konuşmasında,Sapanca gölü ve 2B yasası hakkında konuştu.
MHP Sakarya Milletvekili Prof.Dr.Münir Kutluata, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı konuşmada Sakarya'nın sorunlarını anlattı. Sakarya?nın ekonominin bütün sektörlerinde önemli yere sahip bulunan bir ilimiz olduğunu söyleyen Kutluata, "Marmara Bölgesi'ndeki özel konumu bu ilimizi öncelerden önemli bir sanayi kenti hâline getirmiş ve verimli toprakları ile tarım alanında önemi artmıştı. Son yıllarda Sakarya'nın bu özellikleri maalesef büyük bir erozyona uğramıştır. Sakarya, Türkiye ekonomisi ve sosyal bünyesindeki köklü bozulmaları en derinden yaşamak zorunda kalan illerimizden bir tanesidir" dedi.
KİRLİ SANAYİ TACİZİ
Sakarya'nın AKP iktidarından önce önemli bir sanayi merkezi konumunda olduğunu ancak şimdi İstanbul ve Kocaeli'nden taşan ve Türkiye'nin diğer bölgelerinde yer bulamayan kirli sanayilerin tacizine maruz kalan bir il durumuna geldiğini söyleyen Kutluata, "Sakarya'da Karasu Darıçayırı beldesine çimento fabrikası kurulabilen, Söğütlü'de tarım ve mera arazileri üzerine çevrim santralleri kurma teşebbüsleriyle büyük çevre tahribatına maruz kalmış bir bölgemiz durumundadır. Bunun yanında kamuya ait doğal kaynakların yağmasının çok yaygın olduğu görülmektedir. Yeni bir taş ocağı yağmasından Sapanca Yanık köyü cesur direnişiyle önce kurtulmuşken şimdi Kocaeli bölgesinden yeni bir taarruza maruz kalmaktadır" dedi.
SAPANCA GÖLÜ
Sapanca gölünden bahseden Kutluata, "Kocaeli'ndeki büyük sanayi kuruluşlarının Sapanca Gölü'nün suyunu çekmelerine izin verilmesi gölü inşaat atıklarıyla dolduran yağmacı tutumların yeni bir örneğini sergilemektedir. Sakarya'nın ana içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'nü besleyen tatlı su kaynaklarının göle ulaşamadan ticari meta hâlinde şişelenip piyasaya sürülme olayı büyük hız kazanmıştır" ifadelerini kullandı. Önemli bir tarım merkezi olan Sakarya'da aşırı bir borçlanma ve fakirleşme olduğuna vurgu yapan Kutluata, "Kamu ve özel bankalar, tarım kredi kooperatifi borçları dâhil olmak üzere Sakarya'da çiftçi borçlarının 240 milyon lira olduğu hesap edilmektedir. Bu borcun da yüzde 60'ının yeni yapılandırma gören borçlar olduğu bilinmektedir" dedi.
RAKAMLARLA
Kutluata, "Bu gidiş, bu fakirleşme, bu işsizleşme, bu sanayisizleşme Sakarya'da icra dairelerinin sayısının ikiden altıya çıkarmış, icra dosyalarının sayısını 134 bine çıkarmıştır.Yani her aileye ortalama neredeyse bir icra dosyası düşer hâle gelmiştir. Devletinden kömür yardımı almak zorunda kalan aile sayısı her yıl artarak 16.300'lere çıkmıştır.Bu gidişin sonucu olarak bölgemizde çok sayıda asayiş olayları yaşanmakta ve asayiş olaylarının sayısı her geçen gün artmak suretiyle son iki yılda şahsa karşı işlenen suçlarda yüzde 60, mala karşı işlenen suçlarda yüzde 53 oranında artış göstermiş bulunmaktadır" dedi.
SAPANC'DA 2B SORUNU
Sakarya'da 2B konusunda sorunlar yaşandığına dikkat çeken Kutluata, "Tapular daha vatandaşa verilmeden bu alanlara kamu kuruluşları tarafından el konuluyor. Karasu bölgesinde 2.800 dönümlük bir araziye TOKİ tarafından el koyulması, ilgili bakan tarafından yapılan çalışmalar durdurulmuştu. Şimdi aynı güçlük Sapanca Uzunkum köyünde yaşanmaktadır. Yine, belki, Sayın Bakanın ilgisiyle, TOKİ'nin el koymak istediği, köylünün hakkı olan bu arazileri kurtarmak mümkün olur" ifadesini kullandı.