''ŞEHRİN GELİŞMESİNDE SÖZ SAHİBİ OLUN''
Sakarya Sanayici ve Girişimci İş adamları Derneği (SAGİAD)’nin düzenlemiş olduğu "Bir Konu Bir Konuk" adlı programının bu haftaki konuğu Sakarya Defterdarı Ali Sormaz oldu.
Sormaz, Mali programlar, tahsilatlar ve denetlemelerin yanında iş adamlarına Sakarya'nın gelişmesine katkıda bulunulması için tavsiyelerde de bulundu.
Sakarya Defterdarı Ali Sormaz; "İş adamlarının şehir hakkında yapılacak projelerde veya alınacak kararlarda, karar mercilerinde bulunmaları gerekiyor. Kent konseyi, Encümenlik ve Belediye meclisleri gibi şehrin dönüştürülmesindeki etkin mercilerde bulunmaları şehrin gelişmesini olumlu yönde etkileyecektir. İş adamlarının sonuç odaklı, dinamik ve ekonomiyi yönlendiricilik gibi özellikleri, Karar mercilerinde bulunmaları dahilinde yürütülen projelerde ve işlerdeki başarı oranını daha üst seviyelere çıkartacaktır. İş adamlarının karar mercilerinde söz sahibi olabilmeleri için mutlaka bir platform kurmaları gerekmektedir" dedi.
Sakarya'nın teşvikler kapsamında 2'inci bölgede bulunduğunu kaydeden Sormaz, Sakarya iline bölgesel desteklerden faydalanabilecek sektörler ve bölgeler itibariyle asgari yatırım tutarları ve kapasitelerini şöyle açıkladı: "Entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları, Su ürünleri yetiştiriciliği, Seracılık vb. yaklaşık 2 milyon TL teşvik kapasitesindedir. Gıda ürünleri ve içecek imalatı, Tekstil ürünleri imalatı, Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, Kimyasal madde ve ürünlerin imalatı, Düz cam, düz camın şekillendirilmesi ve işlenmesi, Demir-çelik dışındaki ana metal sanayi, Metal eşya, Makine ve teçhizat imalatı, Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı, Elektrikli makine ve cihazları imalatı, Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, Tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı, Motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, Motosiklet ve bisiklet üretimi, Mobilya imalatının ise yaklaşık olarak teşvik kapasitesi 111 milyon TL'dir. Oteller, Öğrenci yurtları, Soğuk hava deposu hizmetleri, Lisanslı depoculuk, Eğitim hizmetleri, Hastane huzur evi yatırımı, Atık geri kazanım veya bertaraf tesislerinin yaklaşık olarak teşvik kapasitesi 5 milyon TL'dir."
Sakarya Defterdarı Sormaz Sakarya genelinde yatırım için ihaleye çıkılacak olan hazine arazilerinden de bahsetti. Sormaz; "Pamukova ilçesi, Şeyhvarnaz Köyü Ova Mevkiinde bulunan mülkiyeti Hazineye ait 3312 parsel numaralı 200 milyon 845 bin 55 metrekare yüz ölçümlü taşınmaz öncelikli entegre hayvancılık yatırımları ilaç/eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı başta olmak üzere destek alan iş kollarında yatırım için ilana çıkacaktır. Sapanca ilçesi, Göl Mahallesi Tepetarla Mevkiinde bulunan 172 ada, 44 parsel numaralı 44 milyon 294 bin 47 metrekare yüz ölçümlü taşınmaz, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında 'Turizm Tesis Alanı' olarak ayrılmış olup, taşınmazın ilana çıkarılabilmesi için Bakanlığımızdan izin beklenilmektedir. Sapanca ilçesi Mahmudiye Köyü, Bayır Mevkiinde bulunan 715 parsel numaralı 32 milyon 292 bin 53 metrekare yüz ölçümlü taşınmaz, bir bölü 5 bin ölçekli Nazım İmar planında 'Turizm Tesis Alanı' olarak ayrılmış olup, yaklaşık 200 bin metrekarelik kısmı orman alanı içerisinde kaldığından ifraz işlemleri devam etmektedir. İfraz işlemleri sonucunda taşınmazın ilana çıkarabilmesi için Bakanlığımızdan izin istenilecektir. Ferizli'de kurulacak büyükbaş hayvan üretim tesisi için 28 dönüm arazi 30 yıllığına kiraya verilmiştir. Geyve'de yerelde yatırımcı alkolsüz içecek üretmek için 49 yıllığına kiraya verilmiştir" dedi.
"Teşviklerde iş dünyası STK'larını tahsis komisyonlarında görmek isteriz" diyen Sormaz sözlerini şöyle tamamladı: "Sakarya'nın gelişmesi için hepimiz birlikte çalışmalıyız. En büyük problemlerimiz kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam. Tüm kamuoyunun desteğiyle kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz."