SEDAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI BEKİR SAMİ GÜVEN: 'MÜHÜR  BOZMAK BÜYÜK SUÇ'

GÜNCEL

SEDAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI BEKİR SAMİ GÜVEN: 'MÜHÜR BOZMAK BÜYÜK SUÇ'

SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven, ‘Mühür Bozma’nın, 3 yıla kadar hapis cezasına yol açacak büyük bir suç olduğunu’ belirtti.

Bilgi için İşbirliği

Güven, sayaçların üzerinde Bakanlık ve Dağıtım Şirketine ait mühürler olduğunu belirterek, bu mühürlerden sayacın alt kısmında kullanılan klemens bağlantı kapağına ait mühüre dağıtım şirketinin  yetkili personeli dışında hiç kimse tarafından müdahale edilmemesi gerektiğini  ve müşterilerin bilgilendirilmesi konusunda, Elektrikçiler Odaları ve EMO(Elektrik Mühendisleri Odası) ile işbirliği yapacaklarını belirtti.

Bilmemek mazeret değil

Güven, "müşterilerimizin hukuki yaptırımlarla karşılaşmamaları için mühür bozma konusunda bilgili ve bilinçli olmalarını, sayaç mühürlerinin korunması konusunda çok duyarlı olmalarını istiyoruz. Çünkü, Ceza Hukukunda, yapılan bir fiilin suç olduğunu bilmemek  mazeret olarak kabul edilmemektedir" dedi.

TCK'ya göre suç

'Yükümlülüklerini yerine getirmeden Elektrik Dağıtım Şirketinin mevzuata uygun olarak kestiği ve mühürlediği elektrik sayacının mühürünü bozarak, kendisi açan veya başkasına açtırarak kullanan aboneler hakkında, TCK 203. Maddesine göre 'Mühür Bozma' suçu kapsamında işlem yapıldığını ifade eden Bekir Sami Güven, borcunu ödemeden yada abone olmadan mühür kopararak elektrik kullanılmasında kaçak elektrik kullanım hükümlerinin uygulandığını açıklayarak, "Ekiplerimizce, kaçak elektrik tutanağı düzenleniyor, bu tutanaklar Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuluyor. Hiçbir kurum veya kuruluşun sattığı mal,  bu malın miktarını ölçecek olan sayacın mührü kopartılarak, hem yasa gereği, hemde etik kurallar gereği izinsiz ve bedeli ödenmeden kullanılamaz. Kaçak elektrikle mücadele etmek en önemli görevimizdir' dedi.

Mühürü koparsak ne olur?

Türk Ceza Kanunun 203.Maddesinde Mühür fekki cezası tanımı şöyle; "Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır." demektedir.