CEFASINI BİZ, SEFASINI BAŞKALARI SÜRÜYOR

GÜNCEL

CEFASINI BİZ, SEFASINI BAŞKALARI SÜRÜYOR

Yılın en az 6 ayında nüfusu 60 binin üzerine çıkan Sapanca, 2015 nüfus sayımında 39 bin 686 kişide kaldı. Buda yıllardır yaşanan gelir dağılımındaki adaletsizliği tekrar gözler önüne serdi.

PEKİ NEDEN ADALETSİZLİK?

Aslında bu sorunun en güzel cevabı mahalle nüfuslarının açıklanması ile ortaya çıktı. Sapanca'da yoğunluklu olarak yazlık sitelerin veya yabancı vatandaşların ikametlerinin bulunduğu mahallelere ait nüfuslar beklenenin çok altında rakamlar sergiledi.

PAYLAR NÜFUSA GÖRE

5779 Sayılı Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkındaki Kanun ilgili maddelerine göre büyükşehir belediyesine aktarılan ilçe belediyeleri payı, nüfus esasına göre dağıtılıyor. Söz konusu gelir hesaplanan tutardan yüzde 30'luk büyükşehir belediyesi payı ayrıldıktan sonra kalan miktar İller Bankası tarafından büyükşehir ilçe belediyelerinin hesabına aktarılıyor. İşte tamda burada kışlık ve yazlık nüfusun birbirini dengeleyememesinden dolayı sorunlar yaşanıyor. Yılın en az 6 ayı 60 binin üzerinde nüfusa sahip olan Sapanca'da, belediye 39 bin kişiye göre ödenek alıp 60 binin üzerinde kişiye hizmet etmek zorunda kalıyor.

MAHALLE NÜFUSLARINI ARAŞTIRDIK

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hazırlamış olduğu 2015 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Nüfus Sayımı sonuçlarına geçtiğimiz hafta açıkladı. Editörlerimiz Sapanca'daki 29 mahallenin yeni nüfus sayılarını derledi ve ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

MAHALLELERDE DEĞİŞİM

İlçe sınırlarında 11 mahallenin nüfusunda artış yaşanırken, 18 mahallenin nüfusunda ise azalma görüldü.

MAHALLE NÜFUSLARI

Rüstempaşa Mahallesi 5.959, Gazipaşa Mahallesi 5.884, Çayiçi Mahallesi 4.977, Göl Mahallesi 4.229, Güldibi Mahallesi 2.923, Yeni Mahalle 1.812, Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesi 1.795, Kırkpınar Soğuksu Mahallesi 1.720, Kırkpınar Tepebaşı Mahallesi 1.464,  Kurtköy Yavuzselim Mahallesi 1.269, Camicedit Mahallesi 1.133, Yanık Mahallesi 1.070, Kurtköy Fatih Mahallesi 832, Hacımercan Mahallesi 811, Akçay Mahallesi 757, Mahmudiye Mahallesi 564, Uzunkum Mahallesi 461, Ünlüce Mahallesi 338, Kurtköy Dibektaş Mahallesi 259, Şükriye Mahallesi 229, Kuruçeşme Mahallesi 229, Fevziye Mahallesi 222, Memnuniye Mahallesi 206, İlmiye Mahallesi 123, İstanbuldere Mahallesi 106, İkramiye Mahallesi 94, Balkaya Mahallesi 90, Muradiye Mahallesi 68, Nailiye Mahallesi 62.

ARTAN EKSİLEN

Nüfus sayılarında Camicedit, Dibektaş, Fevziye, Göl, Güldibi, Hacımercan, Çayiçi, Yanık, Uzunkum, Rüstempaşa ve Kırkpınar Soğuksu mahallerinde artış yaşanırken Akçay, Balkaya, Gazipaşa, Kırkpınar Hasanpaşa, Kurtköy Fatih, Kuruçeşme, Şükriye, İstanbuldere, İlmiye, İkramiye, Ünlüce, Yeni, Kurtköy Yavuzselim, Nailiye, Memnuniye, Muradiye, Mahmudiye ve Kırkpınar Tepebaşı mahallelerinde düşüş yaşandı.

EN ÇOK

En çok artış yaşanan 3 mahalle sırasıyla Çayiçi, Rüstempaşa ve Göl Mahallesi,  en çok düşüş yaşan ise Gazipaşa, Akçay ve Tepebaşı mahalleleri oldu.

GAZİPAŞA MAHALLESİ

111 kişi ile en çok nüfus düşüşü yaşanan Gazipaşa Mahallesi'nde bu azalmanın Kestanelik Kentsel Dönüşüm Projesi sebebiyle bölgeden taşınan roman vatandaşlardan kaynaklandığı düşünülüyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımına başlanan konutların tamamlanması ile Rüstempaşa Mahallesi ile arasındaki 75 kişilik küçük farkı kapatarak Sapanca'nın en büyük nüfusuna sahip mahalle olacağını düşünüyoruz.

EN BÜYÜK SORUN VE SONUÇ

Sapanca'daki gerçek nüfusun, çeşitli sebeplerden bir türlü kayıtlarda kendine yer bulamaması ilçenin önündeki en büyük engellerden biri. İlçedeki dönemsel kullanıma ait konutların fazla olması ilçedeki nüfusun gerçek değerlerde hesaplanmasının önündeki en büyük engel. Genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere aktarılan payda Sapanca gibi özelliği bulunan yerleşim yerlerine ayrıcalık tanınmalıdır. Bu yapılmadığı sürece başta belediye hizmetleri olmak üzere hizmet üretmeye çalışan tüm kurumların büyük sorunlar yaşadığı ve yaşamaya devam edeceği gerçeği kaçınılmazdır.