'ORGAN BAĞIŞI YAPIN YARINLARA UMUT OLUN'
Sapanca İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Meryem Dişli, “Organ bağışı yapın yarınlara umut olun” dedi ve vatandaşları organ bağışında bulunmaya davet etti.
Sapanca İlçe Devlet Hastanesi bünyesinde 2014 Kasım ayında organ bağışı birimi açıldığını belirten Dişli, birimin kurulduğu günden bu yana organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak adına sürekli faaliyet içerisinde olduğunu söyledi.
15 BAŞVURU
Organ bağışı için kendilerine yapılan başvurunun 15 olduğuna dikkat çeken Dişli, "Organ bağışı için birimimize şahsen başvurarak, bağışta bulunan gönüllü sayısı 15'dir. Bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımızın fotoğraflı kimlikleri ile birlikte Sağlık Bakım Hizmetleri Sorumlumuz Ayşen Bayrak Ayhan'a şahsen başvurmaları gerekmektedir. Aynı zamanda E-Devlet üzerinden E-Nabız uygulaması ile organ bağışı başvurusu yapılabilmektedir. Bu sistem üzerinden organ bağışında bulunan gönüllülerimiz hastanemiz organ bağış birimi tarafından telefon ile aranmakta, hastanemize davet edilmekte ve bağış kartları kendilerine teslim edilmektedir." diye konuştu.
SIRA BEKLİYORLAR
25 bin vatandaşın organ için sıra beklediğini hatırlatan Dişli, "Bu insanlarımızın, bir an önce sağlıklarına kavuşabilmeleri için bağışçı sayısının da artması gerekmektedir. Biz vatandaşlarımızdan Organ bağışı konusunda daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Unutulmamalıdır ki bir gün organ bekleyenler arasında bizde olabiliriz." dedi.
HAYAT KURTARIN
Organ bağışı hakkında açıklamalarda bulunan Dişli, konuşmasının sonunda ise şunları kaydetti: "Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmını veya tamamını, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanların yararlanması için bağışlamasıdır.18 yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırt edebilme yeteneğine sahip herkes başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer, pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir Ülkemizde çok uzun yıllardır organ bağışı ve nakli yapılmakta olup, 2000 yılında organ bağışı konusunda bir 'ulusal koordinasyon sistemi' oluşturularak bakanlığımızın olanaklarıyla organ bekleyenler sistematik sıralamaya dahil edilmişlerdir. Organ bağışı, sağlık müdürlüklerinde, hastanelerde, emniyet müdürlüklerinde, ehliyet alım sırasında, organ nakli yapan merkezlerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek ve benzeri kuruluşlarda yapılabilir."