4 ÖLÜMLÜ KAZADA 8 YIL HAPİS KARARI
Sakarya'nın Hendek İlçesi'nde Tevfik Çakıroğlu'nun eşi Reyhan Çakıroğlu, 6 aylık oğlu Harun Mert, annesi Melek Çakıroğlu ve teyzesi Melike Erarslan hayatını kaybettiği kazada sürücüye 8 yıl 4 ay hapis çıktı.
Hendek ilçesi TEM Otoyolu'nda 14 Ağustos 2011'de S.O., yönetimindeki yabancı plakalı cip, aynı istikamete giden Tefik Çakıroğlu'nun (36) kullandığı 54 SA 209 plakalı otomobile arkadan çarptı. Cip yaklaşık 370 metre sürüklendikten sonra bariyerlere çarparak durdu. Kazada otomobil sürücüsü Çakıroğlu'nun eşi Reyhan Çakıroğlu (32) ile 6 aylık oğlu Harun Mert ve teyzesi Melike Erarslan (61), hayatını kaybetti.
Ağır yaralanan otomobil sürücüsünün annesi Melek Çakıroğlu (62) da iki ay sonra tedavi için kaldırıldığı Derince Devlet Hastanesi'nde öldü. Otomobil sürücüsü Tevfik ve kızı Tuana Çakıroğlu, cip sürücüsü S.O. ile aynı araçta bulunan Emine O., Mehmet Şükrü O., Mehmet Can O. ve Gülsüm Ç.' de yaralandı. Kazanın ardından cip sürücüsü S.O., 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçlamasıyla tutuklandı.
Eşini, oğlunu, annesini ve teyzesini kaybeden Tevfik Çakıroğlu, kazada kusur durumunun belirlenmesi için Hendek Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu.
Mahkeme tarafından seçilen bilirkişi, yaptığı inceleme sonucunda kazanın oluşmasında cip sürücüsü S.O.'nun asli kusurlardan arkadan çarpma ve tali kusurlardan olan aracın teknik özelliklerini hava, yol ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara aracının hızını ayarlamaması, aşırı hızda dikkatsiz, tedbirsiz ve dalgın araç kullanması ve trafik güvenliğini tehlikeye sokması sebebiyle kazanın oluşumunda yüzde yüz kusurlu olduğu, Çakıroğlu'nun ise kazanın oluşmasında kusurunun olmadığı görüşüne vardı.
İddianamede ise trafik kazası tespit tutanağı içeriğine göre kazanın oluşumunda, S.O.'nun arkadan çarpma kusurunu ihlal ettiği ve asli kusurlu olduğu, Çakıroğlu'nun ise şerit değiştirme kurallarına uymadığı için tali kusurlu olduğu belirtildi.
İki sürücü hakkında birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına ortak kusurlarıyla sebebiyet verdikleri gerekçesiyle 15 yıla kadar hapis istemiyle Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Kazadan yaklaşık 7 ay sonra görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında tutuklu sanık S.O., tutuklulukta geçen süre değerlendirilerek, yurt dışına çıkış yasağı konularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. İkinci duruşmada, S.O.'nun yurt dışına çıkış yasağı 200 bin TL nakdi teminat yatırma koşuluyla kaldırıldı. Üçüncü duruşmada ise S.O.'nun avukatı, müvekkilinin 200 bin TL'lik teminatı ödeme gücünün olmadığını ileri sürerek teminat miktarının düşürülmesini talep etti. Çakıroğlu'nun avukatı ise sanığın aracının bedelinin yaklaşık 200 bin TL olduğunu, maddi gücünün olmadığı hususunun doğru olmadığını ileri sürdü. Mahkeme heyeti, S.O.'nun talebini reddetti.
Dördüncü duruşma öncesinde S.O.'nun avukatı dilekçe ile mahkemeye başvurarak nakdi teminatın banka teminat mektubuna çevrilmesini istedi. Mahkeme heyeti bu talebi kabul etti.
Bankaya teminat gösteren S.O.'ya yurt dışı yasağı kaldırıldı. 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan S.O., Fransa'ya gitti. Davanın önceki gün yapılan karar duruşmasında sanık S.O'nun avukatı İsmail Gürses, trafik kazası tespit tutanağı ile bilirkişi raporu arasında çelişkiler bulunduğunu öne sürerek; "Müvekkilimin durumu bellidir. Kendisine ceza verilirken asgari hadden uzaklaşılmamasını ve lehe olan yasa maddelerinin uygulanmasını istiyoruz" dedi.
Diğer sürücü Tevfik Çakıroğlu ise beraatini isteyerek; "Bana çarpan şahsın en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum" diye konuştu. Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sürücü S.O'yu 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Çakıroğlu'nun ise beraatine karar verdi.
Kazada annesi, eşi, oğlu ve teyzesini kaybeden Çakıroğlu, kendilerine çarpan sürücüye verilen cezayı az bulduklarını ifade ederek şunları kaydetti; "Mahkemenin kararına saygılıyız. Ancak verilen ceza az. 8 yıl hapis verilen sanığın daha önce yurt dışı yasağı kaldırıldı. Bir daha döneceğini düşünmüyorum. Sürücüye verilen cezayı temyize götüreceğim."