ROMAN AÇILIMINDA PİLOT İL SAKARYA
Bakanlık, Roman vatandaşların eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında daha iyi hizmet alabilmesi için de yeni bir proje hazırladı. Çalışmaların pilot uygulamasına Sakarya'da başlanacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal politika hedefleri belirleyerek sorunları çözmek amacıyla üzerinde çalıştığı "Roman Ulusal Strateji Belgesi" son aşamaya geldi. Bakanlık, "Roman açılım süreci" kapsamında Roman vatandaşlara yönelik eğitim, istihdam, güvenlik, barınma, sağlık ve sosyal politikalar konularında çeşitli çalışmalar yürütüyor.Bu çalışmaların başında, Romanlara yönelik sosyal politika hedefleri oluşturularak ilerlemeler kaydedilmesinde önemli katkı sağlayacak "Roman Ulusal Strateji Belgesi" geliyor.
Alınan bilgiye göre, bazı bakanlıkların, kurumların ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da görüşleri alınarak hazırlanan strateji belgesinde son aşamaya geçildi. Strateji belgesinde belirlenecek çalışmaların pilot uygulaması öncelikle Sakarya'da yapılacak.
Yeni bir proje daha yolda
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortak çalışmasıyla Roman vatandaşlara yönelik, sosyal koruma ile eğitim, sağlık ve istihdamı birleştirecek yeni bir proje de hazırlanıyor."Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi" adlı projenin, bu yıl içerisinde uygulamaya geçmesi planlanıyor. Ankara merkezli proje, Romanların en çok bulunduğu Adana, Balıkesir, Hatay, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Manisa, Mersin ve Tekirdağ'da da uygulanacak.
Projenin hedef grupları içerisinde yoksul ya da yoksulluk riski ile karşı karşıya bulunan dezavantajlı kişiler ile Romanların yoğun olarak yer aldığı gecekondu bölgelerinde yaşayanlar, göçerler yer alıyor. Projeyle Romanlara hizmet sunan kamu kurumlarının ve tarafların, eğitim, sağlık, istihdam, sosyal koruma ve sosyal yardımlar alanında daha iyi olanaklar sağlayabilmesi kapasitelerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Roman arabulucu görevlendirilecek
Proje, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, paydaşlar ve toplum arasındaki iletişim ile diyaloğun ayrımcılıkla mücadele amacıyla güçlendirilmesini de ilke ediniyor. Projede, eğitim hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması ve çocukların akademik başarılarının iyileştirilmesinin sağlanması için de çalışmalar yürütülecek.
Romanların sağlık hizmetlerine, mesleki niteliklerin artırılması yoluyla istihdam ve iş gücüne katılımının kolaylaştırılması için çeşitli faaliyetler gerçekleştirilecek. Bu amaçla Projenin yürüdüğü illerde "Sosyal Hizmet Koordinasyon Birimi" adında çalışma grupları oluşturulacak. Grupların her biri için yerel sosyal hizmetler koordinatörü ile birer Roman arabulucu proje boyunca istihdam edilecek.