SANAT KOLONİSİ AVRUPA'YA AÇILIYOR
Sakarya'nın Sapanca İlçesi'ne bağlı Kurtköy'de göl kenarında kurulu Doğapark'ta bu yıl kapılarını yedinci kez açan Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi sona erdi.
Sakarya'nın Sapanca İlçesi'ne bağlı Kurtköy'de göl kenarında kurulu Doğapark'ta bu yıl kapılarını yedinci kez açan Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi sona erdi. 7 yıl önce 20 sanatçının katılımıyla başlayan sanat etkinliğine ilgi her yıl attı ve bu yıl yerli ve yabancı 150 sanatçı katıldı. Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'nde 200'ün üzerinde çok değerli resim, mozaik ve heykel çıktı. Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi kürotörü Denizhan Özer ticari bir amacı olmayan kolonide yapılan eserlerin Ankara ve İstanbul'un dışında bu yıl ilk kez Almanya'da da sergilenmenin planlandığını söyledi.
İşadamı ve koleksiyoner Ahmet Şahin'in 7 yıl önce Doğapark adlı hayvanat bahçesi ve botanik parkında başlattığı, ilk yıl sadece 20 sanatçının katıldığı, bugün dünyanın en önemli sanat ekinliğine dönüşen Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'ne, bu yıl da dünyanın dört bir yanından sanatçılar katıldı. Genel Koordinatörlüğünü Hakan Körpi'nin, Küratörlüğünü ise Denizhan Özer'in yaptığı sanat etkinliğine, her yıl artan katılım başvurusu yapılıyor. Seçici kurul, bu yıl bir rekora da imza atarak 150 sanatçı ile en fazla katılımı gerçekleştirdi.
Botanik bahçesinin hayranlık uyandıran büyüleyici ortamında birlikte çalışan yerli ve yabancı sanatçılar hem kendi kültür ve deneyimlerini birbirlerine aktardı, bu yıl sayıları oldukça fazla olan genç sanatçılar da usta sanatçıların deneyim ve tarzlarını yakından görme fırsatı buldu.
İşadamı Ahmet Şahin, sanata ve sanatçıya her zaman değer verdiğini ve saygı duyduğunu belirterek, şu ana akadar Portakal çiçeği Kolonisi'nde yapılan 800 civarında eser bulunduğunu ve bunların kurmayı düşündüğü müzede yer alacağını söyledi.
Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi kürotörü Denizhan Özer de ticari bir amacı olmayan, tüm sanatçıların yol ve konaklama masrafları ile kullandıkları malszemelerin Ahmet şahin tarafından karşılandığını söyledi. Son yapılan eserlerin Ankara ve İstanbul'un dışında bu yıl ilk kez Almanya'da da sergilenmenin planlandığını söyledi. Yurt dışında da sanat çevrelerinde bilinen bu kolonideki eserleri, yabancı ülkelerdeki sanatçıların da görmek istediklerini ve sergi için birçok ülkeden talep geldiğini belirtti.
Denizhan Özer bu sanat etkinliği ile ilgili bilgi verirken şunları söyledi:
"Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi 2008 yılında başlayan bir sanat organizasyonu. İş adamıAhmet Şahin tarafından gerçekleştirilmiş bir yapı. Biz buraya Türkiye'nin farklı coğrafya ve farklı şehirlerinden sanatçıları davet ediyoruz. Sadece Türkiye değil dünyanın farklı ülkelerinden de sanatçıları davet ediyoruz. Her kesimden sanatçılara burada fırsat eşitliği veriyoruz. Ustalar, orta kuşak ve genç sanatçılar var. Sanatçılar buraya geldiklerinde bu doğal ortam içersinde eser üretiyorlar. Bu sene 150 sanatçı davet ettik. Özellikle resim ağırlıklı olarak çalıştılar. Ayrıca heykel atölyemizde heykel ürettiler. Bir de bu sene ilkkez olmak üzere Devrim Erbil öncülüğünde sanat atölyesi oluşturuldu. Buradaki amaç sanat alanında bir enerji yaratmak. Yarattığımız bu enerji ve sinerji ile sanatçılar biraraya gelerek çok iyi bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi karamacı gütmeyen bir organizasyon ve sanatçıların yapıtları ileride oluşturacağımız müze projesi için toparlıyoruz."
Aynı zamanda koloninin başkanlığını da yapan, Avrupa'nın ünlü mozaik sanatçılarından Makedonyalı Gazanfer Bayram ise 7 yıldır koloniye katıldığını, burada dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıların buluşmasının çok önemli bir sanat etkinliği olduğunu hatırlattı. Dünyada bu büyüklükte benzen sanat etkinliği olmadığını da söyleyen Bayram,Ahmet Şahin'e bu buluşmaları sağladığı için teşekkür etti.
Dün sona eren koloniye katılan sanatçılardan Seren Ceren Asyalı, "Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümü mezunu olduğunu, eğitmenlik yaptığını da belirterek, "Böylesine güzel bir ortamda, doğal ortam içersinde sanatçı arkadaşlarımızla birlikte çalışmalar yapıyoruz. Koloniye ilk kez katıldım. Herkesin bulunmak istediği bir ortam" dedi.
Sanatçı Selda Eren ise Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olduğunu belirterek, "Burada, Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'nde doğal ortamda sanat yapıyoruz. Ben süreçle ilgili bir resim yapıyorum. Koloniye galerim aracılığıyla başvurdum. Kabul edildim ve burada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. katıldığım için de çok mutlu ve şanslıyım diye konuştu.