SAPANCA GÖLÜ'NDEKİ SU SEVİYESİNİN ARTMASI
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sapanca Gölü'nün kuruyup gittiğine ilişkin bazı ifadeler kullanıldığını belirterek, "Şimdi onlara sesleniyorum. Gidin, Sapanca'nın ne kadar yükseldiğini gözlerinizle görün.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sapanca Gölü'nün kuruyup gittiğine ilişkin bazı ifadeler kullanıldığını belirterek, "Şimdi onlara sesleniyorum. Gidin, Sapanca'nın ne kadar yükseldiğini gözlerinizle görün. Sapanca, o kadar yükseldi ki 'zirai alanlara zarar vermesin' diye belirlenen kotun üstündeki suyu tahliye etmeye başladık" değerlendirmesinde bulundu.
Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl Türkiye'yi etkileyen kuraklıktan en çok nasibini alan iller arasında Sakarya'nın yer aldığını anımsatarak, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre son 50 yılın en kurak yazının yaşandığı 2014'te alınan tedbirlerle ülke genelinde olduğu gibi Sakarya'da da su sıkıntısı yaşanmadığını kaydetti.
Geçen yaz Sapanca Gölü'nün su durumunun her gün yazılı ve görsel medyada yer aldığını vurgulayan Eroğlu, Sapanca Gölü'nün 16 Eylül 2014 itibarıyla 29,27 metre kotla en düşük seviyeyi gördüğünü, bu tarihten itibaren bölgede yağışların artması sonucu su seviyesinin 3 metre yükseldiğine dikkati çekti.
Eroğlu, Sapanca Gölü'nün normal su seviyesinin 31,5 metre olduğuna işaret ederek , "İşletme su seviyesi 32,18, taşkın su kotu ise 32,5 metredir. 32,1 metre kotunda tarım arazilerine zarar vermemesi maksadıyla gölden saniyede 3 ila 5 metreküp suyu tahliye etmeye başladık" ifadesini kullandı.
"Eline metreyi alan su seviyesini ölçmeye gidiyordu"
Kış mevsiminde Marmara bölgesinin uzun yıllar ortalamasının üstünde yağış aldığını belirten Eroğlu, şöyle devam etti:
"Sapanca Gölü, yaz mevsiminde sürekli haber oluyor, 'Sapanca, kurudu, gitti' gibi ifadeler kullanılıyordu. Eline metreyi alan gölde su seviyesini ölçmeye gidiyor, oradaki vatandaşlarımızı olmadık yere tedirgin ediyorlardı. Şimdi onlara sesleniyorum. Gidin,Sapanca'nın ne kadar yükseldiğini gözlerinizle görün. 'Sapanca, o kadar yükseldi ki zirai alanlara zarar vermesin' diye belirlenen kotun üstündeki suyu tahliye etmeye başladık."
Sapanca Gölü'nde anlık izleme sistemi kurulduğunu hatırlatan Eroğlu, Sapanca Gölü'nden şu anda Sakarya Nehri'ne deşarj yapıldığını, tedbirler sayesinde Sakarya ve Kocaeli'nde içme suyu sıkıntısı yaşanmadığını vurguladı.
Gelecek yıllarda yaşanabilecek muhtemel kuraklıklara karşı su durumunu yakından takip ettiklerini aktaran Eroğlu, "Hem vatandaşlarımızın su ihtiyacının karşılanması hem de su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini sağlamak için bakanlığımız çalışmalarını hassasiyetle sürdürüyor" bilgisini paylaştı.