SAPANCA GÖLÜ İÇİN ÜRKÜTEN ARAŞTIRMA

GÜNCEL

SAPANCA GÖLÜ İÇİN ÜRKÜTEN ARAŞTIRMA

Gölde yapılan araştırmada gölün çevresindeki su fabrikalarının içme suyu havzası olan Sapanca Gölü’nün kaynakları üzerinde olması nedeniyle doğal dengesini bozduğu su kalitesinin düştüğü açıklandı.

Uzmanlar tarafından hazırlanan ve kitap haline getirilen Sapanca Gölü Sulak Alan Alt Havzası Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Alt Projesinde yer alan araştırmaya göre: İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresinin 2007 yılında yapmış olduğu terfi istasyonlarından DSİ vermiş olduğu geçici tahsis 30 milyon metreküp,  Tüpraş ve Petkim?in yılda aldıkları 30 milyon m3/yıl  Sakarya ilinin ihtiyacı (Adapazarı ve diğer beldelerin içme suyu ihtiyacı) nüfus artışına göre yaklaşık 70 milyon m3/yıl ve Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresinin yaklaşık 2 milyon m3/yıl endüstriyel su ilave edildiği takdirde sadece içme suyu ve endüstriyel kullanım için gölden 132 milyon m3/yıl gibi  bir suyun direk çekildiği araştırmada yer aldı.

Araştırmada gölden kaçak kullanımların olduğu bilinmekle birlikte miktarı konusunda herhangi bir bilgiye sahip bulunulmadığı belirtilirken  gölü besleyen dereler üzerine bulunan su fabrikalarının suyun kalitesinin düşmesine neden oldugu da yer aldı

DEBİLER BELLİ DEĞİL

Araştırmada Sapanca gölü havzası su kalitesi açısından çok değerli içme suyu kaynaklarına  sahip olduğu dikkat çekilirken  ''Özellikle İstanbul deresi ve Mahmudiye deresi ekseninde toplanan su fabrikalarının sayısı ve işletme debileri ile ilgili kesin bilgiler bulunmamakla birlikte içme suyu tesisi sayısının ve çekimlerinin çok fazla olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple içme suyu fabrikalarının gölün hidrolojisine ne kadar etki ettikleri net olarak tespit edilememektedir.'' denildi.

Araştırmada  12 su fabrikasının kiralama debilerine de yer verilerek  ruhsatlı içme suyu fabrikaları Sapanca gölü havzasından yıllık 786.507,84 m3/yıl su çekmektedirler. Her ne kadar direk gölden su çekilmese de söz konusu fabrikalar Sapanca Gölünü besleyen derelerin sularını kullanması, direk olarak göle giden temiz suyun göle ulaşmadan sistemden çıkışı anlamına gelmektedir.

SU FABRİKALARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Araştırmada Sapanca Gölünde DSİ tarafından yapılan çalışmalar ile emniyetli verim 128 milyon m3/yıl, maksimum verim ise 136 milyon m3/yıl olarak ölçüldüğü yer alırken ilginç bir saplamada da bulunuldu. 

Gölde her yıl 15 milyon metre küp su farkının yer aldığı belirtilerek şöyle denildi: ''Emniyetli verim olarak hesaplanan 128 milyon m3/yıl ile İzmit ve Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdarelerinin içme suyu ve endüstriyel kullanımları olan 132 milyon m3/yıl verileri arasında yıllıK 4 milyon m3?lük bir fark bulunmaktadır ki; bu kullanımların bölgede yaşayan nüfus ve ihtiyacın artışı ile orantılı artacağı ayrıca gölü besleyen kaynaklar üzerindeki içme suyu fabrikalarından çekilen suyunda en az yıllık 669.824 m3 hacminde bütçede bir eksiklik yarattığı ve yapılan bilimsel çalışmalar sonucu Çark deresindeki doğal yaşamın devamı için, Sapanca Gölünden Çark deresine 10 milyon m3/yıl su bırakılması gerektiği de düşünüldüğünde göl su bütçesinde yaklaşık her geçen yıl yaklaşık 15 milyon m3 farkın olumsuz yönde arttığı ortaya çıkmaktadır. 

TÜBİTAK ARAŞTIRMASI

Sapanca  Gölünde TÜBİTAK tarafından 2008-2009 yıllarında benzer bir araştırmanın yapıldığı da belirtilerek ??Tübitak çalışması kapsamında yapılan su bütçesinde 2008 ve 2009 yılları arasında 9,54 milyon m3lük bir su eksikliği hesaplanmıştır. Ancak kaçak kullanımlar yüzünden bu rakamın çok daha fazla olduğu düşünülmektedir. Özellikle havza bazında su kullanımının ayrıntılı ortaya konulması gerekmektedir

Medyabar