SAPANCA GÖLÜ SAHİLİNDEKİ YÜRÜYÜŞ YOLUNUN BİR KISMI SULAR ALTINDA KALDI
Geçen yaz kuraklık ve aşırı tüketim sebebiyle su seviyesi ciddi ölçüde düşen Sapanca Gölü, son yağışlarla birlikte taştı. Su tahliyesinin yapıldığı Çark Deresi'ndeki kapaklar 4 yıl aradan sonra ilk kez açıldı.
Kuraklık, sanayi amaçlı su alınması, bilinçsiz su tüketimi nedeniyle geçen yaz suların metrelerce çekildiği Sapanca Gölü'nden sevindirici haber geldi. Göldeki su seviyesi uzun süredir etkili olan yağışların ardından en yüksek düzey olan 32 metreye kadar ulaştı. Sapanca ilçesinde su seviyesinin yükselmesi nedeniyle kıyıdaki yürüyüş alanları kısmen su altında kaldı. Sapanca Gölü'ndeki fazla suyun tahliye edildiği Çark Deresi'ndeki kapaklar kuraklık nedeniyle 4 yıldır kapalıydı. Göldeki seviyenin maksimum seviyeye ulaşmasının ardından kapaklar açılarak su tahliyesine başlandı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, 32 metreyi gören Sapanca Gölü'nde su döngüsünün sağlanması için Çark Deresi kapaklarının açıldığını belirtti. Keleş, "Hamdolsun bu yıl ıslak periyod dediğimiz yağışlı aylar gayet verimli geçiyor. Gölümüz 32 metre seviyesine ulaştı. Gölün su kalitesinin yenilenmesi ve su yükseklik hızının kontrol altında tutulması için Çark Deresi'nin kapaklarını açtık." diye konuştu.
Su akışının ve göl seviyesinin takip altında tutulduğunu ifade eden Keleş, şunları ekledi: "Geçtiğimiz yıl bu aylarda Sapanca Gölü 30,40 metre seviyesindeydi. Hamdolsun geçtiğimiz yıl bu aylardaki duruma göre yaklaşık 1,5 metreden fazla bir yükselme var. Bu durum gölümüz için son derece güzel bir gelişme. Havzadan su akışını ve gölün su seviyesini takip etmeye devam edeceğiz. Seviyeyi 32,10 metrede tutmayı hedefliyoruz. Yaz mevsimine girdiğimizde de inşallah 32,10 metreyi stabil bir duruma getireceğiz."
Gölün su bütçesinin kullanımı ile ilgili de konuşan Keleş, "Her fırsatta gölün su bütçesinin Sakarya ve Kocaeli arasında insani tüketim amaçlı kullanılması tezini savunuyoruz. Bunun çok doğru bir yaklaşım olduğu geçtiğimiz yıl yaşadığımız kuraklıkla da ortaya çıktı. Endüstriyel kullanım için alternatif bulunabilir ama insani tüketim söz konusu olduğu zaman bu çok zor bir süreçtir. Bu nedenle Sapanca Gölü gibi birinci sınıf içme suyuna sahip kaynağın insani tüketim öncelikli olarak planlanması ve endüstriyel kullanımın durdurulması gerekiyor. SASKİ olarak bu konuda gerekli mücadeleyi veriyoruz." ifadelerini kullandı.
Göldeki su yükselişinin sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Sapanca Gölü'nü Koruma Derneği (GÖLDER) Başkanı Bahadır Çaktı, süreci yakından takip ettiklerini söyledi.
Yaz aylarında yaşanan kuraklık sonrası göldeki artışın sevindirici olduğunu ifade eden Çaktı, "Yağış konusunda her zaman bu kadar şanslı olmayabiliriz vatandaşlarımız su tüketimi konusunda daha dikkatli olmadı" dedi.
Sapanca Gölü'nün olması gereken su yüksekliğine ulaştığını kaydeden Çaktı, şöyle konuştu:
"Hepimizin yakından takip ettiği gibi geçen yıl aşırı kuraklık sebebiyle gölün su seviyesinde ciddi oranlarda düşüş yaşandı. Geçtiğimiz haftalarda etkili olan kar yağışı ve hala süren yağmur sebebiyle gölün su seviyesi olması gereken 32 metreye nihayet ulaştı. Şuanda Sapanca sahilinde yer yer taşmalar yaşanıyor. Ancak Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, fazlalık suyun tahliyesi için Çark Deresi kapaklarının açıldığını bildirdi. Yani fazla suyun telafisi mümkün ancak bilinçsiz kullanıma devam edilmesi durumunda giden gölümüzü geri getirmek mümkün olmayacaktır. Vatandaşlarımız su tüketimi konusunda daha dikkatli olmalıdır. Her zaman bu kadar şanslı olmayabiliriz."