GÖLLE İLGİLİ İYİ HABERİ BAKAN VERDİ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Sapanca Gölü'ndeki düşük su seviyesinin göldeki doğal yaşamı etkilemediğini söyledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada 6 aylık Golden Retriever cinsi bir köpeği sahiplenerek ismini Pişmaniye koydu. Kendisine ait olan 2 adet kangal cinsi köpeği Cumhurbaşkanlığı'na götüreceğini belirten Bakan Eroğlu, daha sonra Pişmaniye ismini verdiği köpeği alacağını belirtti. Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nden sonra Kocaeli Valiliği'ne geçen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, burada düzenlenen basın toplantısında Sapanca Gölü'ndeki çekilme ve su kaynaklarını izinsiz kullanan firmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
YAĞIŞ ORANLARI
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Hakikaten bu sene, bilhassa geçen sene Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında yağışlarda geçmiş bütün yıllara oranla yüzde 35 civarında bir azalma meydana geldi. Dolayısıyla biz bu sıkıntıyı atlatmak için büyük bir gayret içerisine girdik. Özellikle bir takım yeni kaynakların ortaya konulması, ayrıca yeni kuyular açılması, Sapanca Gölü'nden istifade edilmesi konularında karar alındı. Allah'a şükür şu anda Sapanca Gölü'nde 1 milyar 300 milyon metreküp civarında su var. Yani bir problem yok. Geçmiş yıllarda da bu kotun altına düşülmüş. Hatta 1972 yılında daha düşük seviyeye inilmiş ama şunu tespit ettik; Sapanca Gölü'nde bu düşük su seviyesinde dahi ekolojik açıdan herhangi bir mahsur doğmamış. Oradaki canlı hayatı açısından bir mahsur doğmadı. Şimdi Allah'a şükür yağışlar geldi. Bu kuraklıklar 7 yılda bir, bazen 19-20 yılda bir orta şiddette bir kuraklık olabiliyor. Ama biz şu anda Yuvacık Barajı' da doldu yağışlarla. Yuvacık Barajı'ndan Sapanca'ya günde 120 bin metreküp su takviye edilmeye başlandı. Yani Kocaeli oradan bir su aldı ama şimdi bunu geri ödüyor. Hacıdere ve İhsaniye Barajları da bu bölgeye hayat verecek. Balıklaya Barajı da aynı zamanda Sapanca Gölü'ne büyük bir su takviyesi yapacak" dedi.
İZİNSİZ KULLANIM
Su kaynaklarını izinsiz kullanan şirketler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bakan Eroğlu, "Bu firmalarla ilgili kimi zaman özel idare, kimi zaman Maliye Bakanlığı gerekli izinleri vermiş ama tespit yapılmamış. Biz bu sene DSİ'ye talimat verdik. Derelerde ölçüm noktaları kurulmaya başladık. Hatta bir takım sanayi kuruluşlarını da ikaz ettik. 'Kot 32 metrenin altına düştüğünde sizlere su vermeyeceğiz' şeklinde bunu resmen bildirdik. Bunun üzerine bazı sanayi kuruluşları Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz ile anlaşma yaptı. Arıtılmış atık suları tekrar arıtmak suretiyle sanayide kullanmanın önü açıldı. Bu da gerçekten takdire şayan bir husustur. Ama biz şimdi bu şişeleme suyu alan ve kaynak suyu, membah suyu alan şirketlerin de denetimini yapacağız. Bu konuda, bu su tahsisinin tek elden yapılması da elzemdir. Herkes bir tahsis yaparsa olmuyor. Esasen tahsis yetkisi Devlet Su İşleri'nde, Bakanlığımızda. Bu yüzden kanunda bunu da netleştirmek için Su Kanunu'nda bunu da açıkça ifade ettik. Meclise de Su Kanunu'nu sevk ettik. İnşallah geçerse artık tahsislerde tek elden verilecek. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve DSİ tahsislerden sorumlu tek merci olacak" şeklinde konuştu.