AKAR, GÖL İÇİN KURTARMA ÇALIŞTAYI YAPILMALI

GÜNCEL

AKAR, GÖL İÇİN KURTARMA ÇALIŞTAYI YAPILMALI

CHP Milletvekili Haydar Akar, Sakarya ve Kocaeli valileri ile milletvekillerinin katılımıyla Sapanca Gölü'nü Kurtarma Çalıştayı düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, dikey olarak su seviyesi 3 metre düşen SapancaGölü ile birlikte yeraltı sularının da kaybedilmek üzere olduğunu belirterek, gölün sanayiye ve su firmalarına kurban edildiğini, kurtarılması için Sakarya ve Kocaeli valileri ile milletvekillerinin de katılımıyla 'Sapanca Gölü'nü Kurtarma Çalıştayı' düzenlenmesi gerektiğini söyledi. 

Sapanca Gölü'nde, bölgede etkisini artıran kuraklık nedeniyle su seviyesi sürekli düşüyor. Son yapılan ölçümlere göre, iki hafta önce bölgede Yağan ve sele de yol açan şiddetli yağışlara rağmen gölde dikey olarak 3 metre düşen su seviyesinde değişiklik olmadı. Göl suyunun çekilmesiyle ekolojik dengesi de bozulmaya başlayan bölgede su, iskelelerin bulunduğu alanlardan onlarca metre ileriye kadar çekildi. Göl suyu seviyesi,DSİ'nin belirlediği işletme kodunun çok altına inmesine rağmen, başka önemli kaynağı olmayan Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Yavacık Barajı'nın yetersiz kalmaya başlamasıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ihtiyacını buradan karşılıyor. Bununla birlikte bazı sanayi kuruluşları direk, bazıları ise belediyelerin bağlantı borularından ihtiyaçları olan suyu buradan alıyor.

'SU FABRİKALARI VE SANAYİYE KURBAN EDİLDİ'

Göle sahili olan Kartepe İlçesi'nde doğup büyüyen CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar,Sapanca Gölü'nün su fabrikaları ve sanayiye kurban edildiğini öne sürerek şöyle dedi: "Sadece Sapanca'da 23-24 su fabrikasının ruhsat sahibi. Bunlara kimin ne kadar su alabileceğine ilişkin ruhsat verdiğini bulumadık. Hangi bakanlıktan bulunabileceği konusunda da şaşkınlık yaşıyoruz. Sorduğumuz sorulara cevap verilmiyor. Kimlere ait? Kapasiteleri nedir? Tonajları nedir? Kaç yıllığına ruhsat almışlardır? Ne kadar ürünü pazarlıyorlar? Bunları sorduğumuzda cevap alamıyoruz." Akar, bu firmaların Göleakması gereken en küçük derenin suyunu bile kendi tesislerine yönlendirdiklerini, firmaların da hatırlı kişilere ait olduğunu iddia etti.CHP Mliletvekili Akar, Sapanca Gölü'ne jeolojik olarak bakıldığında yeraltı sularından beslendiğinin görüldüğünü, su firmalarının derelerin Göle akmasını engellediği gibi son olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Kartepe ve bölgesinde açmış oluduğu 80'e yakın kuyu nedeniyle de yeraltındaki sularda çekilme başladığını ileri sürdü. 

GÖLÜ KURTARMAK İÇİN ÇALIŞTAY YAPILMALI

Sapanca Gölü'nün elden gitmek üzere olduğunu ifade eden Haydar Akar, "Benim izlediğim kadarıyla gölle ilgili bir çalışma yok. Daha önce dediğimiz gibi 3 metre civarında dikey olarak göl düşmüş vaziyetteki şu iskeleye baktığınızda hemen iskelenin ikinci ayağına gelen su seviyesi artık merdivenlerden kesilmiş ve daha da altına düşmüş. Bununla ilgili yapılması gereken çok basit. Öncelikle iki kentin valisi Sakarya veKocaeli kentlerinin valisi, Büyükşehir Belediye Başkanıları ve milletvekillerinin de içersinde olduğu bir çalıştay yapılmalı. Aslında burada bu çalışma yapıldı. Nasıl bir çalışma yapıldı? 'Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyu nasıl temin edilir' çalıştayı yapıldı. 'Sanayiye nasıl su verebiliriz' çalışması yapıldı. Ama 'Sapanca Gölü'nü nasıl kurtarırız' çalışması henüz yapılmadı. Sapanca Gölü Koruma Kanunu çıkartılmalı. Özel bir kanun çıkartılması lazım. Çünkü Sapanca Gölü elimizin ve avuçlarımızın elinden kayıp gidiyor. Bu gölü yaşatmamız da mümkün olmayacak. Bu noktaya kadar geldi. Artık yağışlarSapanca Gölü'nü beslemeye yetmiyor. veya su kaynaklarının önleri kesildiği içinSapanca Gölü beslenemiyor. ya da Kuyular açıldığı için beslenemiyor. Bunların hepsi ortak birarada düşünerek Sapanca Gölü Koruma kanunu çıkartılması gerekiyor. Burdan bütün sorumluları davet ediyorum" dedi. 

YERALTI SULARI DA TEHLİKEDE 

Haydar Akar, bölgede Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin içme suyu sıkıntısı nedeniyle açtığı 80'e yakın kuyunun bir başka tehlikeyi de gündeme getirdiğini belirterek şöyle devam etti:"Şu anda Kuyular aktif mi değil mi bilemiyorum. Başka bir tehlikeyle karşı karşıya kaldık bu Kuyular açılınca. Yeraltı su kaynaklarının hızla tükendiği ortaya çıktı. DSİ belli bölgelerde su seviyelerini ve kirlilik oranlarını tespit etmek için sondaj yaptı. Çıkan sonuç şuydu. Yeraltı sularının seviyesi, bu 80 tane kuyu açılmadan önce 7-8 metre iken kuyu açıldıktan sonra ve bu kuyu suları Yuvacık Barajı'na pompalanmaya başladıktan sonra 15 metreye çıktı seviye. 15 metreye çıkınca başka bir sıkıntı ve tehlike doğmaya başladı. Yeraltı sularının kirliliği. Nasıl bir kirlilik? Körfez bölgesi olduğumuz için deniz suyunun karışma olayı. Sanayi bölgesi olduğumuz için de ağır metallerin karışma olayıyla karşı karşıya kalındı yeraltı sularının hızlıca çekilmesi nedeniyle. Şimde DSİbunları araştırıyor. Su fabrikaları hızla burdan kaldırılmalı. Nereye getireceklerse getirsinler. Mutlaka özel sektör, teşebbüs para kazanmak ister ama bir taraftan da Sapanca Gölü'nü öldürüyoruz su kaynaklarını hızla tüketiyoruz, yeraltı sularını tüketiyoruz."