MERSİN PROJESİ'NDE SEVİNDİRİCİ GELİŞME
İÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Memiş: "Temmuz ve ağustos aylarında amatör balıkçılar tarafından Sakarya Nehri'nde 10 santimetre boyunda sivrişka türü mersin balığı yavrularının yakalandığı bilgisine ulaştık''
Mersin Balıklarının Sakarya Nehrinde İzlenmesi Projesi'nin yürütücüsü Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nesli tükenme tehlikesi altındaki mersin balıklarının Sakarya Nehri'ndeki durumunun tespiti amacıyla başlatılan projenin başarıyla yürütüldüğünü anlattı.
"Temmuz ve ağustos aylarında amatör balıkçılar tarafından Sakarya Nehri'nde 10 santimetre boyunda sivrişka türü mersin balığı yavruları yakalandığı bilgisine ulaştık" diyen Memiş, bunun kendileri için çok sevindirici olduğunu vurguladı.
Memiş, mersin balıklarının nisanda yumurtlamaya geçtiğini belirterek, "Yumurtadan çıkan yavru balık, temmuz sonuna kadar denize doğru dönüş yapıyor. Burada gördüğümüz olay, denize geçme durumudur. Bu, bizim için çok önemli bilgi" ifadesini kullandı.
Memiş, mersin balıklarının Sakarya Nehri'ndeki hidroelektrik santralinin altında bir yerde yumurtladığını tahmin ettiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Çünkü yukarıya geçme şansları yok. O nedenle diyorum ki bölgeye artık HES yapılmamalı. Oralarda bir HES yapılacağı konuşuluyor. O da yapılırsa balıkların yumurtlama alanları 40 kilometreye düşüyor. Bu da 'mersin balığı Sakarya Nehri'nden tamamen yok olacak' demektir çünkü yavruların tuzlu suya geçmeden önce nehir ortamında belli boya erişmesi gerekiyor. Yumurtadan çıktığı andan itibaren tatlı suda beslene beslene denize doğru yol alıyor. 10 santimetrelik boya 3-4 ayda gelebiliyor. Bu nedenle bizim balığın yumurtadan çıkıp belli bir boya gelebileceği alanı rahat bırakmamız gerekiyor."
Balıkların üreyip yaşayabilmeleri için nehir yataklarının korunması gerektiğini aktaran Memiş, nehir ağzından HES'e kadar olan mesafenin rahat bırakılması gerektiğini söyledi.
Memiş, mersin balıklarının uygun alan bulamadıklarında yumurtalarını absorbe ettiğini belirterek, yumurtlamayı da iki yıl sonraya bıraktıklarını anlattı.
Morina ve karaca mersini gibi türlerin nehirde yukarı havzalara gittiğine işaret eden Memiş, "Bu türlerin orta ve yukarı Sakarya bölgelerine gitme şansı yok. Barajlar ve setler, buna engel. HES'lerde balık geçitleri var ama türlere göre düşünülmemiş. Yani mersin balığı için uygun değil. Nehirdeki türleri tespit edip yukarılara çıkan balıklara uygun geçitler yapılmalı. Devlet Su İşleri (DSİ), bu konuya yeni yeni eğilmeye başladı" şeklinde konuştu.