'SAPANCA KENT KONSEYİ BAĞIMLILIK EYLEM PLANI'
Sapanca Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının katkıları ile başlatılan “Sapanca Kent Konseyi Bağımlılık Eylem Planı” kapsamında Bağımlılık Engelleme Mücadele ve Eğitim Vakfı (BEMEV) yetkilileri ile toplantı düzenlendi.
Kaymakam Gökhan Azcan, toplantıda yaptığı konuşmada, kendine güvenen, fikri ve vicdanı hür gençlerin yetiştirilmesi ve topluma kazandırılmasının en önemli görev olduğunu belirtti.
Bugüne kadar çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Azcan, "Bizim çalışmalarımızın haricinde devletin çeşitli birimleri de çalışmalar yapıyor. Ancak istenilen düzeyde sonuç alınmaması sanırım biraz uyum ve ortak hareket edilememesinden kaynaklanıyor" dedi.
Alışılagelmiş toplantıların dışında farklı çalışmalar yaparak, daha yüksek verim elde etmek istediklerini vurgulayan Azcan, şunları söyledi
"Emniyette görevli arkadaşlarımız başta olmak üzere herkes bu toplantılara büyük bir özveri ile destek verdi. Ancak istediğimiz düzeyde sonuçlar elde edemedik. Bu süreçte yaşadığımız ana aşmaz, vatandaşların bu tarz paylaşımlardan eksik olması. Konuda dert yananlar bile konferanslara gelmiyor. Bu yöntemle halka ve kılcallara inmemiz onlara ulaşmamız çok zor. Arkadaşlarımızın yanına profesyonel bir ekibinde katılmasının uygun olduğunu düşünüyorum. Madem ki vatandaş bize gelmiyor, biz onlara gidelim dedik. Okul var, öğretmen var, aile var. Peki bu çocuklarımız niçin okumuyorlar eksiğimiz nerede bu sorunun cevabını bulmak istiyoruz."
Psikiyatrist Prof. Dr. Mansur Beyazyürek ise bağımlılıkla mücadelede, en önemli yerin önleme çalışmaları olduğuna dikkat çekti.
"TV, film ve dizilerde sigaranın üzeri karartılıp kapatılırken, silahların gösterimi serbesttir" diyen Beyazyürek, "Sanki sigara ve alkol çok zararlı ama silahlar çok masummuş gibi bir mesaj verilmektedir. Bu konuyla mücadelede global bir yaklaşımla, herkesin kendi deneyimlerini, bilgisini ve gücünü ortaya koyup birleştirmesiyle ancak mücadele yapılabilir" ifadesini kullandı.
Beyazyürek, bağımlılığın her geçen gün hızla artış gösterdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uyuşturucu kullanımı yüksek ve düşük iki farklı bölge baz alındığında, A ve B bölgesini karşılaştırmak, oradaki yaşamı, imkanları incelemek gerekir. Her iki bölgeyi de aile yapısı, okul, spor ve sanat yönünden karşılaştırmak çok önemlidir. Bu çocuklara sunulan imkanlar aynı mıdır, yoksa farklılıklar var mıdır? Aile çok önemlidir. Anne baba ayrımı? Yoksa birinden biri yok mu veya her ikisi de yok çocuklar başkaları tarafından mı büyütülüyor. Bu çalışmaların sonucunda o ailelere görüşmeye gitmeli ama öncelikle nerede çok ihtiyaç varsa oradan başlanmalı."