SAPANCA BELEDİYESİ KASIM AYI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Sapanca Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti. AK Parti’li ve MHP’li tüm üyelerin katıldığı toplantıda aralarında 2015 yılı bütçesi ve Kurtköy’de bulunan arazinin satışının da bulunduğu 5 madde karara bağlandı.
- Toplantının birinci maddesinde Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan gelen 2015 Yılı Gelir ve Gider Bütçesi görüşüldü.
2015 Yılı Gider Bütçesi, Personel giderleri 6.850.582 TL., Sosyal Güvenlik Dev. Prim Öd. 1.240.200 TL., Mal ve Hizmet Alım Giderleri 9.494.205 TL., Faiz Giderleri 0 TL., Cari Transferler 80.012 TL., Cari Transferler 4.835.001 TL., Yedek Ödenekler 2.500.000 TL olmak üzere toplam 25.000.000 olarak belirlendi.
2015 Yılı Gelir Bütçesi ise, Vergi Gelirleri 9.850.000., Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri 3.000.000 TL., Alınan Bağış ve Yardımlar 1.500.000 TL., Diğer Gelirler 7.200.000 TL., Sermaye Gelirleri 3.500.000 TL., Red ve İadeler - 50.000 TL. olmak üzere toplam 25.000.000 TL olarak açıklandı.
Bütçe Komisyonu tarafından meclise sevk edilen madde oy birliği ile kabul edildi.
- Toplantının 2'nci maddesinde Akçay, Hacımercan, Fevziye, Şükriye, Memnuniye, İkramiye, Nailiye, Balkaya, Muradiye, Erdemli ve Uzunkum Mahallelerinin kırsal yerleşim alan haritalarına askı süresince yapılan itirazlara ait İmar Komisyon Raporu görüşüldü.
Madde hakkında konuşan Başkan Yılmazer, planlara toplam bin 200 adet itiraz dilekçesi geldiğini bunların yüzde 80'inin komisyon tarafından yerinde bulunarak Büyükşehir'e sevk edildiğini söyledi. Yılmazer, ayrıca planların gecikmesinin hata yapmamak için bilirkişiler ile görüşmeleri sebebiyle olduğunu, Büyükşehir'de planların onaylanmasının ardından köylerdeki büyük bir sıkıntının giderilmiş olacağını belirtti.
İmar Komisyonu tarafından meclise sevk edilen madde oy birliği ile kabul edildi.
- Toplantının 3'ncü maddesinde Arnavutluk'un Tiran şehrine bağlı Dajt Belediyesi ile Sapanca Belediyesi arasında kardeşlik ve işbirliği yapma konusunda belediye başkanına yetki verilmesi görüşüldü.
Sapanca Belediyesi'nin 3'ncü kardeş şehrinin olmasına olanak sağlayan madde oy birliği ile kabul edildi.
- Toplantının 4'ncü maddesinde Ekim ayı meclis toplantısında son dakika oy çokluğu ile gündemden çıkarılan Kurtköy'de bulunan 70.904 metrekare büyüklüğündeki yerin satışı için Belediye Encümeni'ne yetki verilmesi görüşüldü.
Büyükşehir Belediye Yasası sonrası Kurtköy Belediyesi'nden kendilerine devrolan yer hakkında bilgiler veren Başkan Yılmazer, kiralama yapılırsa 50-60 bin liralık bir gelir olabileceğini ancak satılması durumunda yapılacak bir otelle hem vatandaşlara iş imkanı sağlanacağını hem de emlak vergisi gibi gelirlerle yerin satış bedelinin dışında da gelir elde edeceklerini söyledi.
Geçen ay maddenin gündemden çıkarılma sebebini de açıklayan Yılmazer, "Kafamda bazı soru işaretleri vardı. Halkın karşısına çıktığımda beynen ve kalben rahat olmam gerekiyordu. Bunun içinde Kurtköy'de başta Ziya hoca olmak üzere halkımızla istişare ettik, köyde ileri gelen 40-50 kişiyle görüştük. Sağ olsunlar onlarda bize destek verdi. Bizde 3.000.000 TL. başta olmak üzere toplam 5.000.000 TL.'lik bir yatırımın köye yapılacağının sözünü verdik. İlçemize faydalı bir eseri hayata geçirmek istiyoruz." dedi.
Madde hakkında söz alan MHP'li Meclis Üyesi Eyüp Özen ise kendinin hizmetlere karşı olmadıklarını ancak yerin satılmasının değil Sapanca Güral Otel'e uygulanan kiralama türünün yapılmasının daha uygun olacağını düşündüklerini söyledi.
Belediye tarafından Güral Otel'den 60 bin lira civarında bir kiranın alındığını belirten Özen, "Bu konu hakkında bilgisi olan kişilerle görüştük. 4-5 yıl sonra bu kira bedelinin 75 bin Euro olacağını söylediler. Şunu söylemek istiyoruz satış bir kere yapılır ve biter ancak bunun devamlılığının sağlanması için Güral Otel tarzı kiralama türünün seçilmesi bizce daha mantıklı. Kendi malımızı satmak zordur ancak devletin malına gelince bu çok kolay oluyor. Söz konusu firma bunu satın almak yerine belli bir kira bedeli ile kiralaması daha mantıklı. Hem tesis uzun vadede bizim olsun hem de gelir sağlansın. Diğer yandan bu yerle ilgili söz konusu firma ile daha önce turizm, eğitim veya spor tesisi yapma şartı ile bir sözleşme yapılmış. Bu şuana kadar gerçekleşmediğine göre bu firmaya herhangi bir cezai müeyyide uygulanmış mıdır." diye konuştu.
Özen, ayrıca Kocaeli yolu genişletme çalışmaları, Özkum ihalesi ve Ülkü Ocakları'nın bir etkinliğine ait yapılmayan anons hakkında sorular yönelterek Sapanca'nın Kurtuluş Günü olan 22 Haziran'ın Meydan Projesine verilesini istedi.
Kocaeli yolu genişletme çalışmalarının Sakarya Büyükşehir tarafından kamulaştırmanın Karayolları tarafından yapılasını istemesi sebebiyle beklediğini belirten Başkan Yılmazer, Büyükşehir Belediyesinin şuan ki bütçesinin uygun olmadığını ancak konuyu çözmek için Bakanlarla görüşmelerinin sürdüğünü belirtti. Yılmazer, otoyol gişelerinin yanından Fuska su fabrikasına doğru giden yoldan başlayarak sanayi bölgesine kadar uzanan yeni bir güzergah ve yol yapmak için çalışmalar yapıldığını da açıkladı.
Vatandaşları rahatsız etmemek için anons sisteminde bazı kısıtlamalara gidildiğini ifade eden Yılmazer, sorunun zabıta ile ülkü ocakları arasındaki yanlış bir anlaşılmadan kaynaklandığını düşündüğünü, bundan sonra bu gibi durumlar yaşamamak amacı ile daha fazla özen gösterileceğini söyledi.
Kendilerinin de 22 Haziran adının tekrar kullanılması için çalışmaları olduğunu belirten Yılmazer, teklifi için Özen'e teşekkür etti.
Yılmazer, Sapanca'da açılacak Turizm Lisesi'nin METEM bünyesinde bulunacağını 22 Haziran adının bu okula da verilebileceğini söyledi.
Madde yapılan oylamada MHP'li üyeler Eyüp Özen, Kadir Gider ve Atilla Eker'in red oyları ile oy çokluğu ile kabul edildi.
- Gündem Dışı maddesinde Seyir Terası'nın SAPAŞ'tan tekrar belediyeye devri görüşüldü.
Madde hakkında konuşan Yılmazer, Seyir Terası'nın ilk yaptıkları araştırmalar sonrası SAPAŞ'a devredilmesinin bir sorun oluşturmadığını öğrendiklerini ancak daha sonra bunun sadece ihale yolu ile gerçekleşebileceği bilgisini aldıklarını bu sebeple de geçen ay alınan meclis kararının iptal edilmesinin gerektiğini kaydetti. Yılmazer, Seyir Terası'nın SAPAŞ tarafından değil, belediye olarak yap – işlet – devret modeli ile kiralanacağını söyledi.
Çöp toplama işinin belediye tarafından yapılmaya başlamasının ardından hizmette kalitenin daha da arttığını vurgulayan Yılmazer, çöp toplama işinden geçen ay itibari ile önceki tutara göre 110 bin lira kar elde ettiklerini belirtti.
Madde yapılan oylamada oy birliği ile kabul edildi.