6-7 EYLÜL OLAYLARI ADNAN MENDERES VE SAPANCA
1955 yılında gerçekleşen ve tarihimizin aydınlığa kavuşmamış olaylarından biri olan 6-7 Eylül olaylarının başladığı sırada dönemin Başbakan’ı Adnan Menderes Sapanca’daydı.
Olayların başladığını İzmit'ten geçtiği sırada haber alan Menderes, Sapanca'da ki ziyaretini yarım keserek İstanbul'a geri döndü.
6 ve 7 Eylül günü İstanbul'da Rumların yoğun olarak yaşadığı Beyoğlu, Kurtuluş, Şişli, Nişantaşı, Ortaköy, Arnavutköy, Kadıköy,Kumkapı, Samatya gibi bir çok semtte Rumların, Ermenilerin, Yahudilerin dükkanları evleri yağmalandı.
Olaylar sırasında 16 kişi öldü, tespitlere göre 4 bin 214 ev, 1004 işyeri, 73 kilise, bir sinagog, iki manastır, 26 okul ile aralarında fabrika, otel, bar gibi yerlerin bulunduğu 5 bin 317 mekân saldırıya uğradı.
Menderes haberi yoldayken İzmit'te almış ve askeri birliklerin başındaki komutanı arayarak asayişin sağlanması için gerekirse ateş edilmesi emrini vermişti. Menderes Sapanca'ya geldiğinde olayların durdurulamadığı haberini alınca da İstanbul'a geri dönme kararı almıştı.
Olayların kontrol altına alınamaması ve durdurulamaması sonucu İstanbul,Ankara ve İzmir'de "örfi idare" ilan edildi. Gece dışarı çıkma yasağı getirildi.Bu kararla birlikte ayrıca askere vur emri de veriliyordu.Tüm bu önlemlerin sonucunda yaşanan şiddet, yağma olayları ancak durdurulabildi.