BONZAİ KULLANICILARINA 5 YIL HAPİS

GÜNCEL

BONZAİ KULLANICILARINA 5 YIL HAPİS

Bonzai imal edenler 20 ile 30 yıl, ticaretini yapan kişiler en az 10 yıl, kullanıcılar ise son düzenlemeyle birlikte 2 yıldan başlamak üzere 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmakta.

İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli TUMİM İl Temas Noktası Sorumlusu Harun Yıldırım, "Bonzai imal edenler 20 ile 30 yıl, ticaretini yapan kişiler en az 10 yıl, kullanıcılar ise son düzenlemeyle birlikte 2 yıldan başlamak üzere 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır" dedi. 

Uyuşturucu ve medya

Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği, 'Uyuşturucu ve Medya' konulu bir seminer düzenledi. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Kampüsü'nde gerçekleşen seminerde, İl Jandarma Komutanı Albay A. Adnan Şimşiroğlu, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Aydın Erdoğan hazır bulundu. 

Tedbirler sürüyor

İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli TUMİM İl Temas Noktası Sorumlusu Harun Yıldırım tarafından yapılan sunumda, uyuşturucu madde kullanımı ve bir dizi önlemlere yönelik katılımcılara bilgiler verdi. Yıldırım, "Uyuşturucu madde kullanımın önlenmesine yönelik tedbirler önemlidir. Bu konuda talep azaltımına yönelik eğitim faaliyetleri yapılmaktadır. Bu anlamda 2013 yılı içersinde 3 ilçe, 2 kampüs, 1 sivil toplum kuruluşu ile 41 lise ve dengi okullarda eğitim faaliyetleri düzenlendi. Toplamda 92 faaliyetimize 8650 kişi katıldı. Uyuşturucu madde satışının önlenmesine yönelik tedbirlere yönelik de çalışmalarımız sürmekte" dedi.

100 kişi tutuklandı

Konuşmasında, 2014 yılları Narkotik olaylarında değinen Harun Yıldırım şunları söyledi;  "07/07/2014 yılı tarihi itibarı ile ilimizde 171 olay meydana geldi. Bu olaylarda 365 kişi yakalandı. Yakalananlar arasında 100 kişi tutuklanırken, 265 kişi de serbest kaldı. Yine bu yıl içersinde; 1.382,242 gr esrar, 11900 gr eroin, 563 gr kokain, 100535 adet hap, 3170 gr bonzai ile 363 kök kenevir ele geçirildi. İlimizde en fazla esrar, bonzai ve ESCTASY ile karşılaşılmaktadır" dedi.

Ani kalp krizi

Yıldırım, "Madde kullanan kişiler, kullandığı maddenin özelliğine göre duygusal bozukluklar gösterebilir. Saldırgan olabilirler. Sağlıksız bir görünüşe sahiptirler. Vücutlarında çeşitli izler oluşabilir. Ani ve aşırı kilo kayıpları yaşar. Odalarında yalnız kalmayı tercih ederler. Arkadaş çevresi değişir. Daha fazla para harcarlar. Okul başarısı ve okula devamı düşer. Aile içindeki ilişkileri azalır. Bonzai kullanıcılarında ise; ağız kuruluğu, gözlerde kanlanma, vücutta sivilce, deri döküntüleri, halisülasyon görme, bilinç kaybı, kalp krizi sonucu ölüm ve iç organlarının parçalanması şeklinde etkiler görülmektedir.     

Kullananlara 2-5 yıl hapis

Bozai denen madde ıslak mendil ebatında hazırlanan piyasada turuncu, gri ve siyah renkte ki paketlerde satılmakta. Bu maddeyi imal edenlere 20-30 yıl hapis cezası ve maddi para cezaları var. Ticaret yapan kişiler alt limit 10 yıldan başlamak üzere hapis, kullanıcılar ise son düzenlemeyle birlikte 2 yıldan başlamak üzere 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu anlamda kullanıcılara, ticaretini yapana ve imalat yapanlara yönelik çalışmalarımızı sürüyor. Bu kapsamda Sakarya'da bir ilçemizde yaptığımız operasyon neticesinde bir imalathanede faaliyet gösteren şebekeye baskın yaptık.  Ele geçirdiğimiz ana kimyasal maddesi haricinde katılan saç spreyi, çakmak gazı, sinek ve tarım ilaçları birçok şey vardı. Emniyet olarak en büyük darbeyi vurduk. Bu tarz kişilere ve şebekelere yönelik operasyonlar sürecek. Milletimiz ve devletimiz için göz açtırmayacağız." 

Beyin hastalığı

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Uz. Dr. Ahmet Bülent Yazıcı ise, madde bağımlılığı sebepleri ve korunma yönleri ile alınması gereken tedbirlere yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Yazıcı sunumunda, "Madde bağımlılığı ya da madde kullanım bozukluğu bir beyin hastalığıdır. Bağımlılığın gelişmesi ve bağımlılıktan kurtulma zorlu sürçlerdir. Bütün bağımlılarda benzer özellikler görülür. Bazı maddelerin (esrar ve tütün vb) bağımlılık yapmadığı bilgisi doğru değildir. Sadece bağımlılık şiddet, süreç ve niteliği değişir. Bağımlı olmaya karşı bağışıklık (korunaklı) kimsede yoktur. Herkes bağımlı olabilir. Ayrıca bazı kişiler bağımlılığa daha yatkındır. Bu sebeple bağımlılığa karşı en iyi korunma maddeyle temas etmemektir. Maddeler beyinde bulunan, aslında doğal yollarla da yükselen ve keyif almamıza yol açan maddelerin aşırı salınmasına neden olarak bağımlılığa yol açar. Bu maddeler zamanla aynı etkiyi sağlamak için daha fazla alınmak zorundadırlar. Uzun süre kullanıldığında kişi normal olmak ya da normal keyif almak için bile madde almak zorunda kalır" dedi.

Tedavide işbirliği esastır

Konuşmasında uyuşturucu bağımlılığına karşı tedavi yöntemlerine de değinen Ahmet Bülent Yazıcı, "Tedavi temel olarak sürecin tersine çevrilmesine dayanır. Tedavi bir bütün olarak ele alınır. Önce maddeyi bırakması ya da azaltması hedeflenir. Sonra ruhsal ve fiziksel etkilerinden kurtulması hedeflenir. En son sosyal ve ekonomik iyileşme hedeflenir. Türkiye'de faaliyet gösteren 25 civarında AMATEM mevcut.  Tedavide ana prensip kişinin maddeyi bırakma isteğinin olmasıdır. Adli süreçler hariç kişinin isteği dışında tedavi yapılamaz. Tedavi belli bir program dahilinde yapılır. Tedavi görecek kişiye tedavi esasları ve kuralları anlatılır. Tedavide işbirliği esastır. Tedavi esas ve kurallarını kabul etmeyen kişi tedavi programına alınmaz. Çünkü tedavide hazır olmak önemlidir. Bazı kişiler tedavi için olsalar bile hazır değillerdir. Madde kullan kişileri Toplum ve Aileden uzaklaştırmak madde kullanım risklerini arttırır. Bu duruma bir hastalık olarak bakmalı ve sorun yerine çözüme odaklanmalıdır" şeklinde konuştu.

sakaryayenigun