ŞİDDET MAĞDURU OTİZMLİ ÇOCUKLARIN ANNESİ, ÇOCUĞUM 1.86 BOYUNDA VE 90 KİLO
Şiddet gören çocukların annesi Prof. Dr. Öğmegül: "Bana 'Annesiniz, kuruntu ediyorsunuz' dendi ama ben 20 yıldan uzun zamandır nöroloji uzmanıyım. Dövülen çocuğum 1.86 boyunda ve 90 kilo.
Sakarya'nın Sapanca ilçesinde bulunan özel bir eğitim merkezindeki öğretmenlerin şiddet uyguladığı otizmli öğrencilerin nöroloji uzmanı annesi Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül, çocuklarının hakkını koruma mücadelesini sürdürüyor.
İzmir'in Güzelbahçe ilçesindeki yeni evinde AA ekibini ağırlayan Öğmegül, 20 yaşındaki oğlu Ata Sinan ve 18 yaşındaki Bumin Yılmaz Koçbeker'e otizm tanısı konduktan sonra zorlaşan yaşam hikayesini anlattı.
Çocukların rahatsızlığını küçük yaşlarda anladıklarını ve bu nedenle aile içinde başlayan huzursuzlukların boşanmayla sonuçlandığını söyleyen Öğmegül, iki oğluyla yeni bir yaşam kurduğunu ve Sakarya Yenikent Hastanesi'nde de çalışmaya başladığını söyledi.
Ata Sinan ve Bumin Yılmaz'ı da Kırkpınar Halkı Otizm Dayanışma Derneğince kullanılan özel eğitim merkezine aylık 6 bin liradan fazla ücret ödeyerek gönderdiğini kaydeden Ayşegül Öğmegül, bir süre sonra çocuklarda huzursuzluk ve aşırı korku hissettiğini dile getirdi.
Çocukların şiddet gördüğünü düşündüğü için dernek yönetimini uyardığını, ancak uyarıların dikkate alınmadığını belirten Ayşegül Öğmegül, uyarıların dikkate alınmaması üzerine taşınma kararı aldığını ve çalıştığı kurumdan ücretsiz izin alarak İzmir'e geldiğini kaydetti.
Defalarca şiddete maruz kalmışlar
İzmir'e gelip çocuklarını güvenli bulduğu bir kuruma yerleştirdiğini söyleyen Öğmegül, okul yönetiminden gelen bir telefonla oğlu Bumin Yılmaz'a şiddet uygulayan bir öğretmenin işten kovulduğunu öğrendiğini anlattı.
O zamana kadar kanıtlayamadığı şiddet olayının sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan görüntülerle ortaya çıktığını dile getiren Ayşegül Öğmegül, şöyle konuştu:
"Görüntülerde büyük oğlumun öğretmeni küçük oğlumu dövüyor, büyük oğluma da seyrettiriliyor. Üstelik bu olay kurum içinde gerçekleşiyor. Öğretmenlerden biri bu görüntüleri paylaşıyor. Şimdi dayak atan öğretmen tutuklanmış diğeri de adli kontrol tedbirleri uygulanmak üzere serbest bırakılmış."
Seferihisar Cumhuriyet Savcılığı'na sadece öğretmenler hakkında değil, kurum yöneticileri hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu dile getiren Öğmegül, görüntüleri defalarca seyrettiğini ve bir uzman olarak çocukların tepkilerinden defalarca şiddete maruz kaldığını anladığını söyledi.
Kurum yöneticilerini 6 ay boyunca uyardığını dile getiren Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül, şöyle konuştu:
"Bana 'Annesiniz, kuruntu ediyorsunuz' dendi ama ben 20 yıldan uzun zamandır nöroloji uzmanıyım. Dövülen çocuğum 1.86 boyunda ve 90 kilo. Bu çocuk geceleri ağlayarak benim yanıma geliyordu. Benim uyarılarımı göz ardı ettiler. Öğretmenlerin ceza almasını istiyorum. Çok büyük cezalar almayacaklar biliyorum ama yaşamları büyük ölçüde etkilenecek. Okul şiddeti ört bas etti. Bu görüntülerin daha fazlası da vardır. Yönetim de görevini ihmal etti ve uyarılarımı dikkate almadı. Dernek başkanı da merkezi iyi yönetemedi."
Küçük oğluna uygulanan şiddeti büyük oğlunun izlediğini belirten Öğmegül, bunun da şiddet içerdiğini, bugüne kadar şiddeti bilmeyen iki çocuğun da artık tasarlayarak şiddet uygulayabileceğini dile getirdi.
Dernekte usülsüz paraların döndüğünü, velilere makbuz verilmediğini anlatan Ayşegül Öğmegül, usülsüz hesapların da incelenebileceğini anlattı.
Otizmli çocukların bakımının zor olduğunu söyleyen Öğmegül, bu nedenle bazı ailelerin uyarılarını dikkate almadığını da söyledi.
"Çocuklar mutlu, ben mutlu"
Amacının çocuklarını mutlu etmek olduğunu kaydeden Ayşegül Öğmegül, eğer çocukları İzmir'de mutlu olursa işinden ayrılıp burada yeni bir yaşam kurabileceğini ifade etti.
Mutsuz otizmli çocukların evde sinirli olduğunu, kavga ettiğini söyleyen Öğmegül, "Bütün bu olaylar başınıza gelmeden kapasitenizi bilemiyorsunuz. Çocuklar mutlu, ben mutlu. Onlar mutlu olunca ev daha sakin oluyor. Geleceğimizi de onlar şekillendirecek" dedi