SAPANCA GÖLÜ KENARINDA YANAN SAZLIKLAR ESKİ HALİNE DÖNECEK
Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Saim Özdemir, bölgenin kısa bir süre sonra yeniden eski doğal ortamına kavuşacağını söyledi.
Sakarya'da Sapanca Gölü'nün Arifiye İlçesi Gölbaşı mevkiinde bir ay önce kimliği belirsiz kişilerin ateşe vermesi sonucu yanan yaklaşık 100 dönümlük alanda inceleme yapan Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Saim Özdemir, bölgenin kısa bir süre sonra yeniden eski doğal ortamına kavuşacağını söyledi.
Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Saim Özdemir ve bir grup öğrenci yanan sazlık alana gelerek inceleme yaptı. İnceleme sonrasında Prof.Dr. Özdemir yanan bölgedeki sazlıklarda yeniden yeşerme görüldüğünü, sazlıkların birkaç aya kadar yeniden yükselerek eski halini alacağını söyledi.
İnceleme sonrasında gezetecilere açıklama yapan Prof.Dr. Özdemir yangından sonra doğal hayatın geriye gelip gelmeyeceğini konusunda araştırma yatıklarını belirterek şunları söyledi:
"İncelemede, toprak örtüsü altında sazlıkların köklerinin durumuna baktık; kökler canlı, az zarar görmüş ve yeşermiş. 10 santim boyuna ulaşmış, eğer bu alana dokunulmazsa burada sazlıklar rahatlıkla büyür, eski görünümüne kavuşur. Göçmen kuşlara da yeniden ev sahipliği yapar. Yanan yerde çok değerli torf malzemesi var. Sera ve çiçekçilikte kullanılabilecek bir malzeme. Gölün dengesi için çok önemli olan bu sazlıklar gölün temiz kalmasını sağlıyor. Yangın sonrası sevindiğimiz bir gelişmeyi yerinde gördük. Yeniden burada her şey normale dönecek."
Sapanca Gölü'nün kıyısında bulunan sazlık alanda toprağın dibini inceleyen üniversite öğrencileri ise sazlıkların gölün temizliği için önemli olduğunu söylediler.
Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi öğrencisi FatihYılmaz, "Burası çok önemli, yabani hayatın olduğu bir alan. Binlerce kuş türü burada yaşıyor. Sazlıkların yanması ile yaban kuşlarının barınması ve beslenmesi çok etkilendi. Sazlıkların önemli bir özelliği de suyu temizlemeleri. Sazlıkların iyi korunması gerekiyor. Çevre kirliliğinde ağır metalleri sazlar kendi doğal yöntemi ile temizliyor. Bu nedenle yangın suya da zarar verdi. Yangın nedeni ile havaya uçan partiküller suyu kirletti" dedi.
Sakarya Üniversitesi öğrencileri inceleme sırasında çok sayıda yanmış kuş yuvalarına rastladıklarını belirterek, "Yanan yumurtlar var, çok ender bulunan kuş türleri de bu yangından etkilendi ya da yok olduğunu düşünüyoruz. Yanan salyangozlar var. Yaban hayatının bu yangından çok büyük etkilendiğini gördük" ifadelerini kullandı.