SAPANCA SUYUNU BOŞA KULLANMAYIN ÇAĞRISI
Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü kuraklık ve endüstriyel tüketim sebebiyle kuruma tehdidi altında.
Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü kuraklık ve endüstriyel tüketim sebebiyle kuruma tehdidi altında. Göl seviyesi 30.28 koduna gerileyerek kritik eşik olan 29.90 kotuna çok yaklaştı. Sakarya Su ve Kanalizasyon Idaresi (SASKI) Genel Müdürlüğü, abonelerine çağrıda bulunarak Sapanca'dan temin edilen şebeke suyu ile bahçe sulanmamasını ve halı yıkanmamasını istedi. Bu arada belediyenin yeşil alanları da bundan böyle şebeke suyu ile sulanmayacak.
SASKI Genel Müdürlüğü, Sapanca'da su seviyesinin sürekli düşmesi sebebiyle suyun tasarruflu kullanılması konusunda abonelerine uyarıda bulunuyor. Öncelikle şebeke suyunun sadece insani amaçla kullanılmasına yeteceği bilgisini veren SASKI, içme suyunun halı yakama ve bahçe sulamada kullanılmaması çağrısında bulundu.
YEŞIL ALANLAR ARTIK ŞEBEKE SUYU ILE SULANMAYACAK
SASKI, şehirde bulunan park ve bahçeler gibi yeşil alanları da artık şebeke suyu ile sulamayacak. Bu alanların sulanması Çark Deresi ve başka kaynaklardan yararlanılacak. Bu konuda hazırladığı projeyi hayata geçiren SASKI ilk uygulamayı da Kent Park'ta yaptı. Geniş bir alana sahip olan Kent Park artık şebeke suyu ile değil, Çark Deresi'nden temin edilen su ilen sulanmaya başlandı. SASKI ilçe belediyeleri de uyararak, yeşil alanların şebeke suyu ile sulanmamasını istedi.
BIR AILE KÜÇÜK TEDBIRLERLE YILDA 140 TON SU TASARRUF EDEBILIR
Yapılan araştırmalara göre basit tedbirlerle su tasarrufu mümkün. 4 kişilik bir aile, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak ve bulaşık ve çamaşırları makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak yılda 140 ton su tasarrufu yapabilir. Sebze ve meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkandığı taktirde 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 20 ton daha az su kullanmış olur. Diş fırçalarken, tıraş olurken gereksiz yere su akıtılmazsa 4 kişilik bir ailede yılda 50 suyu tasarruf eder. Çamaşırları elde yıkamak yerine makinede yıkayarak yine yılda 60 tona yakın su tasarruf edilebilir.