ŞİMDİ SÖZ SAPANCA’NIN

SİYASET

ŞİMDİ SÖZ SAPANCA’NIN

MHP Sapanca Belediye Başkan Adayı Oya Arapoğlu, “Sapanca için hazırladığımız projelerle mutlu çocuklar, umutlu ve başarılı gençler, gururlu anne babalar görmek istiyoruz. Sapanca'ya sözüm var demiştim, şimdi söz Sapanca'nın” dedi.

Engin Arapoğlu'nun haberi ....

ÜNİVERSİTE HARİÇ HEP SAPANCA'DAYDIM

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Sapanca doğumluyum. Ailem Sapancalı, İstanbul'daki Üniversite eğitimi ve sonrasında 4 yıl çalışma hayatım dışında Sapanca'da yaşıyorum. Sapanca Alaçam İlkokulu, Sapanca Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunuyum. Üniversite öğrenciliğim sırasında İstanbul'da özel bir Mimarlık ve Şehircilik Şirketi'nde iş yaşamına başladım. Mezun olduktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Şehir Plancısı olarak çalıştım. 1994 yılında Sakarya'da 'Oya Şehir Planlama' isimli işyerimi kurdum. Bu tarihten sonra bölgemizde birçok yerleşimin imar planlarının, kentsel tasarım projelerinin hazırlanmasını ve uygulamalarını gerçekleştirdim. Belediyelere ve özel kuruluşlara teknik danışmanlık hizmeti verdim. Mesleğimin henüz başındayken meydana gelen 1999 depremi, şehirleri planlamanın birçok bilim dalı ile birlikte çok kapsamlı bir alan ve sorumluluk gerektiren bir meslek olduğunu bizzat deneyimleyerek öğrenmemizi sağladı. Bu dönemde Sakarya Valiliği'nce oluşturulan 'Deprem Konseyi' ve 'Bilim Kurulu'nda görevlendirildim. Şehrimizin yeniden imarı için yürütülen çalışmalara katıldım. 2000 yılında T.M.M.O.B Şehir Plancıları Odası'nın Sakarya Temsilciliği'ne seçildim. Şehir Plancıları Odası'nı temsilen birçok araştırma ve projeye katkı sağlamaya çalıştım. Sakarya Valiliği Turizm Konseyi'nde Sakarya'nın Turizmde MARKA'laşması amacıyla yürütülen çalışmalarda yer aldım.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ÖNEMLİ

Sizi birçok sivil toplum hareketinin içinde görüyoruz, bu konu hakkında biraz konuşabilir miyiz?

Meslek Odamızın ilimizdeki temsilcisi olarak kente karşı sorumluluklarımızı her platformda dile getirmek durumundayız. İlimiz şehircilik açısından oldukça hareketli, depremin ve yeni kentleşiyor olmamızın bunda önemli payı var. Bu açıdan sizlerin de desteği ile kentimizdeki şehircilik uygulamaları hakkındaki görüşlerimizi zaman zaman kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ayrıca yine iş yaşamı ile alakalı olarak Sakarya Ticaret Odası Kadın Girişimciler Meclisi üyesiyim. Sivil Toplum Kuruluşları'nı hem demokrasi açısından hem de toplumdaki dayanışma ve yardımlaşma açısından önemsiyorum. Mesleğim ve  iş yaşamımla ilgili sivil toplum kuruluşları dışında yardım, dayanışma, hobi amaçlı birçok derneğin üyesi ve gönüllüsü olarak faaliyetlere katılıyorum. 

SİYASET İŞİMİZİN BİR BÖLÜMÜ

Siyasete neden ve ne zaman girdiniz?

Benim işim şehircilik. Şehirlere bir vizyon belirlemek, buna göre planlar yapmak, bu planları hazırlamak için birçok bilim dalından yararlanarak sonuçta şehirlerin nasıl gelişeceğine şekil vermek… Biz şehir plancıları işin teknik kısmını yaparız ancak ülkemizde karar verici siyasi irade yani belediyelerin seçilmiş organları. Siyaset işimizin bir bölümü. Belki kişilik olarak yatkınlık da var. 1999 yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi ARGE Birimi'nde proje üretmek üzere teknik ekipte yer aldım. 2004 Yerel Seçimleri'nde Adapazarı Merkez Belediyesi Meclis Üyesi seçildim. 2007-2011 Genel Seçimleri'nde Milletvekili adayı gösterildim. 2009 yerel seçimlerinde Sapanca Belediye Başkanı Adayı oldum. 2014 yerel seçimlerinde tekrar Sapanca Belediye Başkanlığı'na aday gösterilerek  yola çıkmış bulunuyoruz.

YENİ BİR SAPANCA TASARLAYACAĞIZ

Sizce Sapanca'nın en önemli sorunları nedir?

Mesleğim gereği zaten belediye çalışmalarının mutlaka bir yerinde bulunmak durumundayım. Sapanca bizim mesleğimiz açısından çok karmaşık bir bölge. İçme suyu havzasında yer almamız, önce otoban sonra hızlı tren yolu güzergahı gibi yol akslarının kesiştiği noktalarda bulunmamız, yaşadığımız büyük deprem, Sapanca'ya uygulanan imar kısıtlamaları bizim ilçemizi şehir planlama açısından sorunlu bir yer haline getirmiştir. Yıllar içerisinde ilçemizin bu tür problemlerine çözüm bulma noktasında hemşehrilerimizle çalışmalarımız oldu. Halkın içinde, aynı ortak kaderi paylaşan, aynı sorunları yaşayan birbirimizin halinden anlayan konumdayız. Şimdi Büyükşehir Yasası ile köyler de belediye sınırına dahil edildi, ben köylerimizi dolaştım, halkımızla görüşmeler yaptım. Oralarda da çok önemli sorunlar, merak edilen konular var. Tüm bu sorunları en başından beri bilen, çözüm üretme noktasında da mesleğime karşılık gelen bir konumda bulunmaktayım. Ulaşım, su, çevre başlıca temel konular. Halkımız yetkiyi verdiği takdirde karar verici olacağız ve birlikte bu sorunları aşacağız. İleri belediyecilik uygulamalarımız, akıllı projelerimiz ile yeni bir Sapanca tasarlayacağız.

SAPANCA'YA SÖZÜM VAR

Sapanca seçmenine mesajlarınız neler?

Şehircilik eğitimi almış burada doğup büyümüş biri olarak yaşadığımız yer için yapılabilecek çok daha fazla güzel işler olduğunu görüyor ve yapılmayanları, yapılamayanları, yanlış gördüklerimizi telafi etmeye, ideal bir kent tasarlamaya talip oluyoruz. Sapanca benim yeni projem. Tüm ilçemizi kapsayan yatırımlarımızla, herkesi kucaklayan katılımcı belediyecilik anlayışımızla, yenilikçi ileri belediyecilik uygulamalarımızla halkımızın karşısına çıkıyor ve yetki istiyoruz. Sapanca için hazırladığımız projelerle mutlu çocuklar, umutlu ve başarılı gençler, gururlu anne babalar görmek istiyoruz. Sapanca'ya sözüm var demiştim, şimdi söz Sapanca'nın. Son sözü Sapanca söyleyecek ve ben yola çıktığım ilk gün söylediğim gibi "Başaracağız Sapanca" diyorum. Sizlere teşekkür ediyor, seçimlerin dostluk, barış, huzur ortamında geçmesini, halkımız için hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

İpi göğüsleyip birinci olacağız

MHP tüm partilerden önce adaylarını açıkladı, siz de ilk açıklanan isimlerden birisiniz. Bu bir avantaj mı, dezavantaj mı?

Partimiz bu seçimlerde çok sistemli, bir takvim ve program dahilinde seçim çalışmalarını yürütüyor. Bu takvim çerçevesinde haziran ayında aday adaylığı başvurumu yaptım, ilçe teşkilatımız, il teşkilatımız kararını genel merkezimize bildirdi ve oradaki yetkili kurullarımızın kararıyla 29 Eylül'de Ankara'da düzenlenen törenle diğer şehirlerimizde belirlenen adaylarla birlikte ismimiz açıklandı. Bizler partimizin yerel yönetim anlayışı ve bakış açısı ile ilgili bilgi ve programlar çerçevesinde sahaya çıktık ve halkımıza kendimizi anlatmaya başladık. Tüm bu çalışmaların çok uzun bir süreç gerektirdiğini düşünürsek, partimizin yetkili kurullarının uzun zaman önce yerel seçim hazırlıklarına başladığını, çok ciddi bilimsel verilerle ve uzmanlarla seçime hazırlandığını görebiliriz. Erken açıklama ile adaylara kampanya için zaman tanınmış olundu. İzlenen yol partimizin yerel seçimlerdeki iddiasını ortaya koymaktadır. Biz kulvarımızda ilerlerken, arkadan gelen rakiplerimizin kim olduğu çok önemli değil, ipi göğüsleyecek ve birinci olacağız.

GÖL İÇİN ENDİŞELİ VE ÜZGÜNÜZ

Son yıllarda Sapanca Gölü'ndeki kirlilik ve çekilme ile ilgili düşünceleriniz, önerileriniz nedir?

Sapanca Gölü'nü iki ayrı anlamı ile değerlendiriyorum: Birincisi içme suyu olarak yaşam kaynağı olma özelliği… Adapazarı'nın içme suyu kaynağı olarak Sapanca Gölü gösterilmiş ve başka bir kaynak aranmamış. Göldeki durumu iyi analiz edebilmek için son yıllarda göldeki durum değişiklikleri neler ona bakmak lazım. İlk değişiklik 2007'de Yuvacık Barajı'nda su bitti denilip boru hattı döşenerek gölden baraja su çekilmeye başlanması. O tarihlerdeki gazete arşivleri tarandığında bu konu ile ilgili görüşler ve gölün bugünkü durumuyla ilgili öngörüler ortaya çıkacaktır. Barajda su bittiyse elbette ki insanlarımız susuz kalmamalı gölden alınmalı, ancak Yuvacık Barajı'ndan Kocaeli'deki endrüstri kuruluşlarına su verilmekte midir? Bunu gerçekten merak ediyoruz. Yuvacık Barajı boru hattıyla Kocaeli Belediyesi gölün su paydaşları arasında yer alıyor. Yap-İşlet-Devret modeli ile inşa edilip işletme hakkı oluşturulan konsorsiyumda bulunan İzmit Evsel ve Endrüstriyel Su Temin Projesi Yuvacık Barajı'nın işletme süresi doldu ve 18 Ocak 2014 tarihi itibari ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tek işletmeci haline geldi. İSU'nun izleyeceği su politikası gölü yakından ilgilendirecektir. İkinci değişiklik gölü besleyen derelerin, kaynak sularının su dolum tesislerine tahsisleri. Kuraklık da başka bir etken. Bir de gölden doğrudan su alan eski yıllara ait tahsisler var. Bugün için bütün olumsuz koşullar bir araya gelmiş durumda.Partimizin  milletvekillerince Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen araştırma önergesi kabul edilseydi "Gölden kim ne kadar su almış? Yuvacık Barajı'nda su neden bitmiş? Kuraklık ne kadar etkili?" gibi soruların cevabını en yetkili mercilerden öğrenebilecektik. Bilindiği gibi önerge reddedildi. Sapanca olarak  göl hakkında son derece endişeli ve üzgünüz.Gölle ilgili benim önemsediğim ikinci konu Turizm açısından MARKA değeri ve ekonomik olarak taşıdığı anlam... İnsanların Sapanca'ya ziyaret nedenlerinden biridir gölümüz. Sapanca içme suyu havzası olduğu için kıyıdan kademeli olarak imar kısıtlamalarına, yanısıra farklı başka kısıtlamalara tabiyiz. Ekonomik gelişme anlamında sektörel bazda sınırlamalar var. Sapanca'nın ekonomik alanda gelişmesi için turizm lokomotif sektör. Gerçi onunla ilgili de birçok handikaplar bulunmakta, en tehlikelisi marka değeri taşıyan varlıkların hızla yok olmaya başlaması. Gölü ve ormanlarının, mavi ve yeşilin tahribatı. Bunlar olmadan Sapanca markasından söz edemeyiz.

Turizmde Dünyanın kabul ettiği gerçek; uzun vadede çevrelerini koruyan, yani sürdürülebilir çevre politikaları yürüten ülkelerin kazanacağı, diğerlerinin kaybedeceğidir. Bizler kaybedenlerin içinde olmamalıyız. Sürdürülebilir çevre politikaları yürüterek ve ona göre planlama ile geleceğimizi korumalıyız. Bundan herkes karlı çıkacaktır.

İLGİNÇ TASARIMLARI FOTOĞRAFLIYORUM

Mesleği ve siyaset dışında Oya Arapoğlu'nun hobileri nelerdir?

Öğrencilik yıllarımdan beri fotoğraf çekiyorum. Fotoğraf merakınız olunca seyahat de kaçınılmaz. Yeni ülkeler, şehirler, yerler gezerken fotoğraf çekiyorum. Değişik şehirleri, ilginç kent tasarımlarını, tarih ve doğa fotoğraflarını beğeniyorum. Geniş bir arşivim var. Fotoğraflar zamanın tanığı. Şimdi sosyal paylaşım sitelerinde bol bol fotoğraf paylaşılıyor. Bir süre öncesine kadar fotoğraflarımızı sergilerde paylaşırdık. Benim de hem kişisel sergilerim oldu hem de başka fotoğrafçı arkadaşlarımın sergilerinde çektiğim fotoğraflar  sergilendi.