EN FAKİR VATANDAŞ SU PARASI ÖDÜYOR TÜPRAŞ ÖDEMİYOR
CHP Sakarya milletvekili Engin Özkoç, en fakir vatandaşın kullandığı suyun bedelini öderken TÜPRAŞ’ın ödemediğini belirterek, toplumun menfaatine aykırı bu durumun iptali için hukukçuların çalışma yaptığını söyledi.
Özkoç, CHP IL Başkanı Yüksel Büyükakten ile birlikte Ofis Sanat Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Sapanca Gölü'nün kurutulması için hunharca her şeyin yapıldığını belirtti. Tüpraş dahil hiçbir sanayi kuruluşunun gölden su çekmemesi gerektiğini vurgulayan Özkoç, " Sanayi kuruluşları gölü kuruttuktan sonra nereden su alacaklarsa, şimdi göl kurumadan oradan su bulsunlar. Ayrıca Sapanca'da bulunan su fabrikaları gözden geçirilmeli, gerekirse ruhsatları iptal edilmelidir" dedi.
"VATANDAŞ ÖDÜYOR Tüpraş DA ÖDESIN"
TÜPRAŞ'ın yılda 29 milyon metreküp su kullandığını ve ücret ödemediğini ifade eden Özkoç, bunun doğru olmadığını dile getirdi. Özkoç, şunları kaydetti: "Bunu daTüpraş 7 yıl önce özelleştirilirken bütün hakları ile özelleştirilmesine bağlıyorlar. 'Devlet parasız kullanıyordu, parasız su çekiyordu ben de parasız su çekeceğim' diyor. Özelleştirilirken tüm hakları ile özelleştirilmiş. Yasa diyor ki en yoksul vatandaş su içerken parasını ödeyecek Tüpraş su alırken para ödemeyecek. Bedelsiz çekme hakkı. Bununla ilgili hukukçularımız bir çalışma yapıyor. Toplumun menfaatine aykırı bir yasal düzenleme olduğu için onun iptalini isteyeceğiz."
"GÖL ILE ILGILI TBMM'YE KANUN TEKLIFI SUNDUK"
Sapanca Gölü ve çevresinin korunması için, TBMM'de de girişimde bulunduğunu vurgulayan Özkoç, 8 maddelik bir kanun teklifini TBMM'ye sunduğunu, ancak teklifin beklediğini hatırlattı. Özkoç, Sapnca Gölü ve Çevresinin Korunmasına Dair Kanun Teklifi'ndeki maddeleri ise şöyle sıraladı:
1-Sapanca Gölü ve havzası kamuya ait, özel olarak korunması gereken bir tabiat varlığıdır.
2-Sapanca Gölü sadece kamunun içme suyu ihtiyacını karşılamak için kullanılır.
3-Sapanca Gölü suyu ticari amaçla kullanılmaz, sanayi amaçlı su kullanımı yapılamaz, gölü besleyen kaynaklarda su dolum fabrikaları kurulamaz. Suyun kullanımında hiçbir özel işletmeye ayrıcalık tanınamaz.
4- Sapanca Gölü ve havzasının idaresi Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi'ne aittir.
5- Sapanca Gölü'nün kuruma ve kirlenmesi tehlikesi karşısında önlemleri almak Orman ve Su Işleri Bakanlığı'nın sorumluluğundadır.
6- Sapanca Gölü'nde konaklayan göçmen kuşların avlanması yasaktır. Avlanma ve balıkçılık özel izne ve denetime tabidir.
7-Bu kanın yayımı tarihinde yürürlüğe girer
8-Bu kanunu hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Tüpraş ise Sapanca'dan su kullanım yetkisinin KIT'lere 1950'li yıllarda Yüksek Planlama Kurulu kararıyla verildiğini savunuyor.