MESLEK HASTASI DİYE İŞİNE SON VERDİLER FAKAT....

GÜNCEL

MESLEK HASTASI DİYE İŞİNE SON VERDİLER FAKAT....

Meslek hastalığına yakalanan ve beklenen verimliliği göstermediği gerekçesiyle iş akdi feshedilen 3 çocuk babası Yavuz Çağlayan, çelişkili raporlar nedeniyle meslek hastalığı maaşı alamıyor.

Ellerindeki ağrılar ve morarmalar nedeniyle çalışamaz duruma gelen Çağlayan'a Sağlık Bakanlığı İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi, mesleğini yürütmesi mümkün değil şeklinde; Adli Tıp Kurumu ise meslek hastalığının fonksiyonel araz bırakmadığını belirterek, sürekli maluliyet tayinine mahal olmadığı yönünde rapor verdi.

35 yaşındaki Yavuz Çağlayan, 2004 yılında bir fabrikanın boyahane bölümünde işe başladı. 2007 yılında meslek hastalığına yakalanan Çağlayan, sol el bileğinde ağrı, yanma ve hareket zorluğu yaşamaya başladı. İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören Çağlayan, tedavi ve atele rağmen hastalığı ilerlemesi sonucu ameliyat oldu. Ameliyata rağmen ağrısı azalmayan Çağlayan'a 'hastalık meslek hastalığıdır, el gücü gerektirmeyen bir bölümde çalışması gerekmektedir' şeklinde rapor verildi. Bunun üzerine fabrika iş değişikliği yaparak Çağlayan'ı çalışabileceği bir işte görevlendirdi. 5 ay sonra sağ el bileğinde de benzer yakınmalar başlayan Çağlayan, operasyon önerisini reddetti.

Çağlayan, hastalığının meslek hastalığı olup olmadığının belirlenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurdu. Meslek Hastalıkları Hastanesi, Çağlayan'ın rahatsızlığının kronikleştiği yönünde rapor verdi. 2010 yılında fabrika, sık sık rahatsızlanması ve sağlık sorunları sebebiyle beklenen verimliliği gösterememesi nedeniyle Çağlayan'ın iş akdini feshetti.

"HASTALIK MESLEKİ NEDENLİ ANCAK MALULİYET GEREKTİRMİYOR"

SGK Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı 2011 yılında sürekli iş göremezlik derecesi tespitinde, her iki el bileğindeki tenosinoviti ve torasik outlet sendromu hastalığının mesleki nedenli olduğunu, ancak meslekte kazanma gücü kaybı olmadığı yönünde karar verdi. Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu'da hastalık ve arızalarının mesleki olduğunu ancak maluliyet gerekmediğine hükmetti. Bunun üzerine Çağlayan, Sakarya İş Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahkeme, dosyayı Adli Tıp Kurumu'na gönderdi. Dosyayı inceleyen 3. İhtisas Kurulu, Çağlayan'ın mesleki kısıtlılığının fonksiyonel araz bırakmadığı ve sürekli maluliyet tayinine mahal olmadığına oy birliğiyle karar verdi.

Çağlayan, son olarak Cumhurbaşkanlığı'na şikayet dilekçesi yazdı. Cumhurbaşkanlığı, şikayet dilekçesini incelenmesi için İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi'ne gönderdi.

"MESLEĞİNİ YÜRÜTEBİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Çağlayan'ın sağlık dosyasını inceleyen İş Sağlığı Bilim Uzmanı Doktor Özkan Kaan Karadağ, hazırladığı raporda çarpıcı tespitlerde bulundu. Çağlayan'ı muayene eden hekimlerin bulunduğu Kocaeli üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi'nin ısrarla raporlarında hareketle başlayan ve gittikçe derinleşen ağrıları tanımladığını kaydeden Karadağ, hiçbir hastayı muayene etmemiş olan SGK Sağlık Kurulu üyelerinin meslekte kazanma gücü azalma kaybının olmadığını ifade ettiklerini belirtti.

Her iki üst ekstremitesinde kronik tenovit ve tenosinovit hastalığı olan bir kişinin kollarını kullanarak yaptığı ağır işi yapmaya devam edebilir şeklindeki görüşün kabul edilebilir bir yargı olmadığını anlatan Karadağ, raporunda şu görüşlere yer verdi: "Kollarında ve omuzlarında tenovit ve tenosinovit olan bir hastanın kollarını yoğun kullandığı bir işi yapamaz. Çağlayan'ı izleyen hekimlerden biri olarak mesleğini yürütebilmesinin mümkün olmadığını belirtmek isterim. Mesleğini yapmak bir yana sosyal hayatın gereği basit günlük işlerde dahi kollarını 10-15 dakika kullanması dayanılmaz ağrılara yol açmaktadır. SGK'nın 2005 yılından bu yana yaptığı yasal düzenleme değişiklikleri meslek hastalıkları tazminatına yönelik var olan sorunları düzeltmek yerine ağırlaştırmıştır. Sigortacılık mantığına aykırı bir biçimde başka bir ülkede uygulama örneği olmayan hem ödeyen hem ödeyeceğini belirleyen bir kurum haline gelmesi başlı başına önemli bir yasal düzenleme hatasıdır. Ayrıca kullandığı cetveller ve tablolar çağımızda en sık rastlanan meslek hastalıklarını kapsayamamaktadır."

"ÇOCUKLARIMI KUCAĞIMA ALIP SEVEMİYORUM"

Bir otelde temizlik işinde çalışan Çağlayan, her iki elindeki morarmaların, ağrıların ve şiddetli uyuşmaların devam ettiğini söyledi. Biri el bileğinden ikisi omuzdan iki ameliyat daha olacağını kaydeden Çağlayan, "Hiçbir hekim ameliyat yapmaya yanaşmadı. Tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele ediyorum. Hastalığım yüzünden çocuklarımı dahi kucağıma alıp sevemiyorum. Gençliğim gitti. Maluliyet oranımın belirlenmesini ve gereğini yapılmasını istiyorum." diye konuştu.