SUYU BAKANLAR KURULU VERMİŞ

GÜNCEL

SUYU BAKANLAR KURULU VERMİŞ

TÜPRAŞ, su ihtiyacının Sapanca Gölü'nden karşılanmasının 1950’li yıllarda Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından planlandığını ve Bakanlar Kurulu kararıyla kararlaştırıldığını açıkladı.

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Sapanca Gölü'nden tahsissiz ve bedelsiz su aldığı iddia edilen TÜPRAŞ, su ihtiyacının Sapanca Gölü'nden karşılanmasının 1950'li yıllarda Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından planlandığını ve Bakanlar Kurulu kararıyla kararlaştırıldığını açıkladı.

Sakarya'da 20'ye yakın dernek ve odaların yer aldığı Sakarya Sivil toplum Platformu (SASTOP) üyelerinin kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunan Sapanca Gölü ile ilgili gerçekleştirdiği toplantıda, tahsis dışı ve bedelsiz su aldığı, yasak olmasına rağmen gölden su çektiği ve 30 milyon metreküp su kullandığı yönünde ki iddiaların yöneltildiği TÜPRAŞ, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Şirketten yapılan açıklamada, ülkenin akaryakıt ihtiyacını karşılamak üzere rafineri şirketi olarak faaliyetlerini sürdüren TÜPRAŞ'ın akaryakıt ürünlerinin üretimi sırasında ham petrolün ısı ve basınç altında işlem görmesi sırasında su kullandığı belirtildi. Operasyonların tamamında doğal ve su kaynaklarının korunmasına özen gösterildiğini kaydeden şirket, su kullanımına ilişkin şu bilgileri paylaştı; "Önceliklerimiz arasında su tüketimini azaltan yatırımlar ile 4 rafinerimizde su geri kazanım ve yeniden kullanım uygulamaları bulunmaktadır. 2012 yılında tüm rafinerilerimizde kullandığımız suyun yüzde 37'si geri kazanılan ve yeniden kullanılan sudan oluşmaktadır. TÜPRAŞ çevre yönetiminde, risk analizine dayalı yöntemlerle oluşturulmuş şirket içi ve ulusal yönetim sistem standartları çerçevesinde, tüm rafinerilerinde ISO 14001 Çevre Yönetim Standardı gerekleri yerine getirilmektedir. Rafinerilerimiz iç kontrol süreçlerinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yetkilendirilen kurumlar ve bağımsız kuruluşların gerçekleştirdiği denetim süreçlerine tabi tutulmaktadırlar. Üretim süreçlerinden oluşan atık sular fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtımdan geçirilerek yasalarda belirtilen kriterlerine göre deşarj edilirler. Ayrıca rafineri bacalarında bulunan sürekli ölçüm cihazıyla emisyon miktarı anlık olarak ölçülmekte, il çevre müdürlükleri ile eş zamanlı izlenmektedir."

"SU TAHSİSİ BAKANLAR KURULU'NCA DOĞRUDAN YAPILDI"

Sapanca Gölü'nden ÖYK Kararları ve protokoller çerçevesinde yararlanıldığını vurgulayan TÜPRAŞ, 2012 yılında Sapanca Gölü'nden yaklaşık 7,4 milyon metreküp su çektiklerini açıkladı. TÜPRAŞ'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle; "Şirketimiz kuruluşundan beri ilgili mevzuat ve konu ile ilgili tahsisler, ÖYK Kararları ve protokoller çerçevesinde Sapanca Gölü'nden yararlanmaktadır. Nitekim bu husus Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bakan imzalı ve Meclise sunulan 18 Haziran 2013 tarih ve 48335108.610.01/114763 sayılı yazısı ile de sabittir. Konu yazı özetle "SEKA, PETKİM, İPRAŞ, TÜPRAŞ gibi KİT'lerin su ihtiyacı 1950'li yıllarda YPK tarafından planlanarak, Bakanlar Kurulu kararıyla, su ihtiyaçlarını Sapanca Gölü'nden karşılanması kararlaştırılmıştır. Su tahsisi bakanlar kurulunca doğrudan yapıldığından verilecek suyun miktarı projeye bağlı olarak Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir." şeklindedir. Diğer taraftan konu tahsisler çerçevesinde TÜPRAŞ'ın 2012 yılında Sapanca Gölü'nden çektiği ve hat üzerine bulunan akış ölçerlerle ölçülen suyun miktarı yaklaşık 7,4 milyon metreküptür."

"SU KULLANIMININ GELECEK YIL 15 MİLYON METREKÜPE YÜKSELMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR"

Türkiye'deki en büyük stratejik yatırımları arasında bulunan İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin 2014 yılı sonunda devreye gireceğini belirten TÜPRAŞ, ülkenin dış ticaret açığına 1 milyar dolarlık olumlu katkı sağlayacak projenin devreye alınması sonrasında, su kullanım miktarının mevcut tahsisler kapsamında 15 milyon metreküpe yükseleceğinin öngörüldüğünü bildirdi. 

ÜCRET TALEPLERİ MAHKEMELERDEN DÖNDÜ

Alınan suyun ücretiyle ilgili belediye ve DSİ ile TÜPRAŞ arasında herhangi bir davanın sözkonusu olmadığını ifade eden şirket, 1995 ve 1996 yıllarında Milli Emlak Müdürlüğü'nce Sapanca Gölü'nden alınan su nedeniyle şirketten bedel talep edilmesine karşı açılan davaların"bedel taleplerinin yerinde olmadığı" gerekçesiyle iptalle sonuçlandığını bildirdi.