SAPANCA GÖLÜNÜN KESİNLİKLE İÇMESUYU KULLANIM AMAÇLI PLANLANMASI GEREKİYOR

GÜNCEL

SAPANCA GÖLÜNÜN KESİNLİKLE İÇMESUYU KULLANIM AMAÇLI PLANLANMASI GEREKİYOR

Sapanca Gölündeki çekilmeyi değerlendiren SASKİ Genel Müdürü Keleş, "Sapanca Gölünün kesinlikle içmesuyu kullanım amaçlı planlanması gerekiyor." dedi.

Sapanca Gölü'ndeki çekilmeyi değerlendiren SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, "Sapanca Gölü'nde meydana gelen bu çekilme tamamen endüstriyel kullanıma dayalıdır. Sapanca Gölü'nün kesinlikle içmesuyu kullanım amaçlı planlanması gerekiyor. Göl'ün ekolojik olarak varlığını koruyabilmesi için ve bu mirasın gelecek nesillere devredilmesi için, endüstriyel kullanım olmamalıdır. Sakarya'da çeşmeden akan su Türkiye'deki en kaliteli sudur" dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş Sapanca Gölü'ndeki mevcut çekilmeyi değerlendirdi. Keleş, "Çekilme tamamen tüketime bağlı olarak meydana gelmiştir. Deprem faktörü ile herhangi bir alakası yoktur. Gölün su kaynakları sabit, ancak kullanım değerleri de gittikçe artıyor. Özellikle kontrolsüz endüstriyel kullanım devam ediyor. Bu yıl komşumuzKocaeli, Yuvacık Barajı'ndaki içmesuyu sıkıntısı sebebiyle, Sapanca Gölü'nden ciddi anlamda su çekti. Bu arada endüstriyel kullanım da artarak devam ediyor. Yetkililerin açıklamalarına bu endüstriyel kullanımdaki artış devam edecek. Yağışlarda da geçen seneye göre bir azlık söz konusu. Bütün faktörler bir araya geldiğinde Sapanca Gölü'ndeki çekilmenin yağış azlığı ve kullanımla ilgisi var, hiçbir şekilde depremle ilgisi yok. Bu anlamda herhangi bir tedirginliğe sebep vermeye gerek yok" diye konuştu.

Endüstriyel kullanıma kota uygulaması yönünde gelen soruyu da yanıtlayan Rüstem Keleş, "Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüzün su kaynağını kullanım önceliğini belirlediği kriterler vardır. İlk öncelik insani tüketim amaçlı kullanımdır. Endüstriyel kullanım 4. Sırada gelir. Endüstriyel kullanım başka alternatiflere yönelebilir. Sakarya'nın birincil içmesuyu kaynağı. Komşumuz Kocaeli'de Yuvacık Barajı'na bağlı olarak her yıl gölden su çekiyor. Fakat Sapanca Gölü'nün yaşadığı en büyük talihsizlik, kontrolsüz, ölçümsüz, bedelsiz endüstriyel kullanımın artarak devam etmesidir. Bu tabi bütün su kaynakları için olduğu gibi Sapanca Gölü için de ciddi bir risk. Sapanca Gölü'nün yıllık su girişi sabit, 130 milyon metreküp. Bu miktarı arttırıp, su bütçesini zorladığımız zaman doğal olarak bu çekilmeler meydana geliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz konuyu takip ediyorlar. Sapanca Gölü'nün kesinlikle içmesuyu kullanım amaçlı planlanması gerekiyor. Çünkü Sakarya'nın alternatifsiz içmesuyu kaynağı ve çok kaliteli bir su" dedi.

SASKİ olarak Sapanca Gölü'nün ekolojisini tehdit edecek kirlenmelere karşı en ciddi tedbirleri aldıklarını belirten Rüstem Keleş, "Sapanca Gölü'nü ekolojik anlamda zorlayan iki risk var. Bunlardan birincisi kirlenme riski. SASKİ Genel Müdürlüğü olarak bu konuda çok büyük yatırımlar yaptık. Sapanca Gölü'nü örnek olacak şekilde koruyoruz. Gerçekten, ülkemizin en mükemmel korunan göllerinden bir tanesi. Evsel ve endüstriyel atık sulardan tamamen koruyoruz. SASKİ Genel Müdürlüğü olarak üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Ancak, su bütçesine dayalı riski büyük bir sorun. Çünkü göl, iki il arasında paylaşılıyor. Maalesef endüstriyel kullanım devam ediyor. Herhangi bir su kaynağını kontrolsüz bir şekilde kullanmaya devam ederseniz, o su kaynağı ekolojik tehlikeye girer" diye konuştu. Çeşmeden akan suyun Türkiye'deki en kaliteli su olduğunu belirten Rüstem Keleş "Sayısal analiz verilerimize baktığımızda Sakarya'da çeşmeden akan suTürkiye'deki en kaliteli sudur" dedi

Keleş, şunları söyledi; "Göl'ün ekolojik olarak varlığını koruyabilmesi için ve bu mirasın gelecek nesillere devredilmesi için, endüstriyel kullanım olmamalıdır. Endüstriyel kullanım Sapanca Gölü'nden elini çekmelidir ve kesinlikle başka kaynaklara yönelmelidir. Dünya'nın ve Türkiye'nin hiçbir yerinde kontrolsüz ve bedelsiz bir kullanım söz konusu değil."