SAPANCA GÖLÜNDE TEHLİKE GEÇMEDİ

GÜNCEL

SAPANCA GÖLÜNDE TEHLİKE GEÇMEDİ

Kocaeli ve Sakarya'da yaklaşık 2 milyon kişiye içme suyu sağlayan Sapanca Gölü'nün imdadına son yağışlar yetişti.

Kocaeli ve Sakarya'da yaklaşık 2 milyon kişiye içme suyu sağlayan Sapanca Gölü'nün imdadına son yağışlar yetişti. Yazın kurak geçmesiyle kritik eşiğe düşen göldeki su seviyesi son yağışlarla birlikte 17 santimetre yükselerek 30.77 koduna ulaştı.

İçme suyunun yanında sanayi suyu olarak da kullanılan gölden aşırı su çekimi sebebiyle göldeki kot kritik eşik olan 30.60 metreye kadar düşmüştü. Son yağışlarla seviye yükseldi ancak göldeki tehlike sürüyor. Devlet Su İşleri'nin (DSİ) verilerine göre Sapanca Gölü'nden emniyetli olarak su kullanımı yıllık 120 milyon metreküpü geçmemesi gerekiyor. Ancak gölden kapasitenin üzerinde su çekiliyor.Sakarya Büyükşehir Belediyesi, gölden içme suyu için yıllık ortalama 80-90 milyon metreküp su alıyor. Ayrıca Kocaeli şehri de Yuvacık Barajı'nın yetersiz kalması sebebiyle yılda yaklaşık 30-40 milyon metreküp gölden içme suyu temin ediyor. Bu durumda kapasite ancak içme suyunu karşılıyor. Ancak dev sanayi tesisi Tüpraş'ın da yılda en az 12,5 milyon metreküp su çektiği tahmin ediliyor.

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden (SASKİ) yapılan açıklamada, göldeki su seviyesinin son yağışlarla birlikte kritik eşikten kurtulduğu, ancak Sapanca'dan sadece insani amaçlı su kullanılması gerektiği belirtildi. Gölden sanayi amaçlı su çekilmesine izin verilmemesi istenilen açıklamada, gölün kapasitesinin ancak içme suyunu karşılayabilecek düzeyde olduğu vurgulandı.

GÖL SUSUZLUKTAN KIZARMIŞTI

Bu arada göl Mart ayında susuzluk sebebiyle kızarmıştı. Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu,Sapanca Gölü'nün artık kendini besleyemez duruma geldiğini açıklamış ve şu uyarılarda bulunmuştu: "Suyu azaldıkça, kendini beslemekte zorlandıkça gölün kirliliği artıyor ve alg (su yosunu) patlamaları yaşanıyor. Göl zaten kızararak kendi diliyle adeta 'imdat' çığlığı atıyor. Milyonlarca kişinin şu anda tek içme suyu kaynağı olan gölden sanayi amaçlı su çekilmesi vahim bir durumdur. Çok geç olmadan bunun önüne geçilmeli."

6 AYDIR İNCELEMENİN SONUCU AÇIKLANMADI

Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tüpraş'ın Sapanca Gölü'nden su kullanmasıyla ilgili inceleme başlattıklarını açıklamıştı. Mayıs ayındaSakarya'da bir dizi temaslarda bulunmak için gelen Veysel Eroğlu, gazetecilerin işyerlerinin tonunu 5,71 liradan aldığı Sapanca suyunu Tüpraş'ın özelleştirildikten sonra 7 yıldır hiç para ödemeden kullanmasıyla ilgili sorusuna, konu ile ilgili inceleme başlattıklarını açıklamıştı. Ancak 6 aydır incelemenin sonucu açıklanmadı.

SASKİ de gölden sanayi amaçlı herhangi bir su tahsisinin yapılmadığını, sanayi tesislerinin gölden su almalarının yasal olmadığını bildirmişti.