ŞAHİN'DEN SU FABRİKALARINA SERT TEPKİ: ''YEDİRMEYECEĞİZ!''
Sapanca Belediye Başkanı Nihat Arda Şahin, ilçenin su kaynaklarının yönetimi ve paketli suların satışıyla ilgili basın toplantısı düzeledi.
Başkan Şahin, belediye binasında düzenlediği toplantıda su fabrikalarının denetlenmesi ve kaynak kullanımından doğan harçların tahsiliyle ilgili karşılaştıkları engelleri anlattı.
Belediyenin su fabrikaları denetleme hakkına sahip olduğunu ifade eden Şahin, "Burada yıllardır yaşanan bir hak ihlali var. 47 bin Sapancalının bir fiil cebinden çalındı ve çalınmaya devam ediyor. İlçemizin kaynak sularını kullanan su fabrikalarının denetlenmesi, bu denetimlere bağlı olarak da paketlenen sulara özel işaret konulması ve bu hizmet sonucunda da ortaya çıkan harcın, bu kaynağı kullanan işletmeler tarafından belediyemize ödenmesi gerekmektedir.
Bu denetimleri yapmaktaki yetki ve sorumluluğumuz nereden geliyor bir bakalım. 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 63 ve 66. maddeleri uyarınca özel kaplara doldurularak satılacak olan kaynak sularının belediyelerce denetlenmesi ve kaplara özel işaret konulması harca tabi tutulmuştur. Bu kanun maddesi çok açıkça bize bir görev veriyor. Diyor ki: bu kaynakları kullanan fabrikaları denetleme yetkiniz var, bu denetlemeyi ve işaretlemeyi yapın, buradan doğan harcı da tahsil edin. Fakat, kanun maddesi gayet açık ve yeterli olmasına karşın biz bununla yetinmedik. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan söz konusu uygulama için olumlu görüş yazısı aldık" dedi.
BIÇAKLI SALDIRIYA UĞRADIK!
Belediyenin denetim çabalarına karşı fabrikalardan yoğun direnç gördüklerini belirten Şahin, keşif ziyaretlerinde fabrikanın kapılarının kilitlendiğini, personelin tehdit edildiğini ve hatta bıçaklı saldırıya uğradıklarını söyledi.
BELEDİYE BÜTÇESİNE ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLAYACAK!
2025 yılı itibarıyla bu denetimlerin başlamasıyla belediye bütçesine önemli bir katkı sağlanacağını söyleyen Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu harçlar, Sapanca'nın kalkınması için büyük bir fırsat. Bu gelir, ilçemizin ekonomik potansiyelini artıracak ve halkımızın yaşam kalitesini yükseltecek. Su, Sapanca'nın en kıymetli değeri. Sadece Sapanca'nın değil, dünyanın en kıymetli değeri. Bugün dünyada her on kişiden birisi içilebilir temiz suya erişemezken, biz burada, şükürler olsun ki bereket içerisinde yaşıyoruz.
Ancak bu değerli kaynaklar üzerinde bazı özel şirketlerin yasaları ve toplum vicdanını göz ardı ederek keyfi ve kural tanımaz davrandığını görüyoruz. Biz, Sapanca Belediyesi olarak bu adaletsizliği kabul etmiyoruz.
ENGELLEMEK İÇİN DAVA AÇTILAR
Bu su fabrikası dediğimiz sermaye sahipleri, denetimlerimizin durdurulması için mahkemeye başvurdular. Mahkeme ise bize, süreç devam ederken herhangi bir işlem yapmayın dönüşünde bulundu. Tabi bu fabrikalar bunu bir karar gibi göstererek algı oyunları kurmaya çalışıyorlar. Biz de bu duruma ve bu karara gerekli itirazlarımızı yaptık. Bu itirazımız Bursa Bölge İdare Mahkemesince değerlendirilecek. Burası çok önemli arkadaşlar! Buradan şunu da ayrıca paylaşmam gerek herkesin haberi olsun. Bu mahkeme daha 2 ay önce, Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir su fabrikası ve ilçe belediyesi arasındaki bire bir aynı konuya ilişkin uyuşmazlıkta ilçe belediyesinin denetim yapmaya ve harcı almaya yetkili olduğuna dair karar vermiştir. Kayıtlardan bulabilirsiniz. Durum ne kadar da aynı değil mi? Bakalım karar da aynı ve adil olacak mı birlikte göreceğiz.
Bu sürecin bir parçası olan tüm kamu görevlilerine, tıpkı bizim gibi adı üzerinde kamunun yani halkın hizmetinde olduklarını, görev ve yetkilerini sermaye sahiplerinden değil hukuktan ve milletten yana kullanmak zorunda olduklarını hatırlatırız. Sermaye sahiplerinden korkmayın! Hukuktan vazgeçmeyin! Vatandaşın yanında durun! Seçmeniz gereken taraf sermaye güçleri değil, Yüce Türk Milletidir."