TURİZM AMAÇLI İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği, turizm amaçlı izin belgesi almak için yapılması gereken işlemler hakkında açıklamada yayımladı.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
1. İlçe belediyeden kapı numaralarını kontrol ediniz (her eve bir kapı numarası olmalı) eksik varsa ilave ettirmelisiniz.
2. İzin belgesi alacak kişi PTT'den veya e devlet üzerinden UETS (uluslararası tebligat kodu) almak, alırken "alıcı" kutucuğunu seçmeli veya belirtmelisiniz.
3. Tapu, Kimlik (eski kimlik ise imza beyannamesi), Tapuda hissedar varsa muvafakat nameye ihtiyaç olacak. Kiracılar için tapuda intifa hakkı tanınmış tapu olmalı (tapu dairesi yoğun, henüz intifalı tapu hazır değilse başvuruya engel değil, randevunuzu alın tamamlanınca sisteme ilave edilebilir)
4. En fazla beş eve kadar olanlar bu belgeye başvurabilir. Her ev veya bungalov için tek tek başvuru yapmalısınız (kapı numaralarını farklı olarak sisteme giriliyor). 5 ev üzerinde olanlar belediyeden ruhsat alarak (pansiyon ve apart olarak) ruhsatın alındığı tarihinden üç ay içinde başvuru yapmak kaydıyla, üç ayda belgelendirme süreci toplam altı ayda "turizm işletme belgesi" alması gerekmektedir. 2 Kasım 2022 ile Kasım 2023 arasında alınmış pansiyon ruhsatı olanlar içinde almaları gereken "turizm işletme belgesine" 1 Şubat 2024'e kadar başvurmaları gerekiyor.
5. Tapusuna konut işli olanlar için kalıcı izin belgesi verilecektir. Konut işli olmayıp yapı kayıt belgesi olanlar bu belgeye sahip olduğunu beyan etmelidir; onlar içinde kalıcı belge verilecektir. Yapı ruhsatı, yapı kullanım izin belgesi (iskan)'ı olmayanlar; tapu ve adres bilgileri yer alan bir dilekçe ile yapıyı beyan etmelidir. 26 Ocak'ta gelen düzenleme ile bu beyan ile başvuru kabul edilecek olup, 31/12/2024 sonuna kadar geçerli turizm izin belgesi verilecektir. Bu süreç içerisinde aynı durumda olan işletmelerin sayısı tespit edilip bakanın açıklamasına göre yönetmeliğe düzenlemeler yapılacaktır. Hiçbir veri olmadan bu düzenleme yapıldı, yapılacak başvurular bu sebeple önemlidir.
6. Yapı ruhsatı ve iskan belgesini üç ay içinde alabilecek olanlar başvuru sonrası bu işlemleri değerlendirme süresi sona ermeden (üç ay değerlendirme; onay sonrası, bir ay içinde denetim) bu belgeleri alabilir, tapuya işleyebilirlerse onlarda kalıcı belge alabilecekler.
7. Başvurular ücretsizdir, onaylanan izin belgesi için 5000₺, her eve takılacak olan plaket ücreti 5000₺ ve 2727,70₺ müessese harcı alınacaktır.
8. Bilgisayar kullanabilen kendi kolaylıkla başvuru yapabilir, başvuru sürecini anlatan video linkini paylaşacağız. Yardıma ihtiyacı olan ofisimiz sabah 09:00 ile akşam 20:00 arası açık olacak, bekleriz. 1 Şubat 2024 tarihine kadar başvuru yapılması gerekiyor.
9. İzin belgesini almak için iş yeri ruhsatına ihtiyacınız yoktur. Bu kanun bir seferlik değil süreklilik arz etmektedir. Beş eve kadar olan yeni işletmeler veya evler bu izin belgesini alabilir. Sadece mevcut yapılmış olan evlere beyan ile geçici izin belgesi alınması imkanı tanınmıştır. İleriki süreçte başvuracak olanlar iskanlı olarak yapılmalı ve tapuya evler işlenmelidir. Bağ, bahçe gibi arsalarda Yapı kayıtlı olanlarda alabilecektir.
10. İzin belgesi alındıktan sonra; vergi dairesine, kolluk kuvvetlerine ve belediyeye bilgiler gönderilecektir. Bu yüzden vergi kaydı olan kişiler adına izin belgesini alırsa sorun yaşamazlar. Olmayanlar içinde faaliyete geçmeden kayıtlar açılmalıdır.
11. Aynı arsada bulunan birden fazla kiracı için intifa hakkı alınabiliyor. Tek şartı kaç kişiye intifa hakkı verilecekse tek seferde tapuda işlem yapılmalı.
12. Glampingler lüks çadır turizm yönetmeliğine tabidir. Çadır konut olarak görülmediğinden bu izin belgesinden yararlanamaz. Lüks çadır yönetmeliğine uymayan butik tesislerin bakanlığa bağlanması girişimde bulunacağız.
13. Karavan parklar ile ilgili yönetmelikte değişiklik yapılmıştır. 18.01.2024 tarihli Resmi Gazetede
– Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 8112) 'Dan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
14. Bu izin belgesi alabileceğiniz en uygun turizm amaçlı belgedir. Bu belgeden 28.07.2021 öncesi ruhsatı olup, il müdürlüğünden "basit konaklama turizm belgesi" alan ve sürdürebilir turizm 1.aşamasını tamamlayan işletme sahipleri muaftır.
15. Allah'ınızı seviyorsanız üşenmeden okuyun telefonlara yetişemiyoruz ve işimizi yapamıyoruz. Yine aklınıza bir şey takılırsa mesaj atın ilk müsait anda dönüş yapacağız. Yardıma ihtiyaç olursa ofisteyiz bekliyoruz.