SAPANCA'NIN KESTANE BALINI BU BÖCEK KORUYACAK
Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü, Gal Arılarının kestane ormanlarına verdiği zararlardan dolayı Sapanca OZM Biyolojik Mücadele Laboratuvarı'nda bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, "2014 yılında ülkemizde tespit edilen Kestane Gal arısı, kestane ağaçlarının verimliliğini azaltmakta ve kayıplara sebep olmaktadır. 2014 yılında ülkemize tespit edilen Dryocosmus kuriphilus (Kestane Gal Arısı) Kestane ağaçlarında artım kayıplarına ve en çokta meyve veriminde önemli ekonomik kayıplara sebep olmaktadır" dedi.
Gal Arısı hakkında da bilgiler veren Polat, "Anavatanı Çin olan ve ülkemize 2014 yılında giriş yapan Kestane Gal Arısı kestane ağaçlarının en önemli böcek zararlısıdır. Üreticilerin kabusu haline gelen bu zararlı böcek, ilkbahar başlarında kestane ağaçlarının sürgün ve yapraklarında gal oluşumuna sebep olarak sürgünlerin büyümesine ve meyve vermesine engel olmaktadır. Yüzde 80'e varan oranda verim kayıplarına yol açar. Yoğun bulaşlarda meyve üretimi azalır, ağaçları kestane kanseri gibi enfeksiyonlara açık hale getirerek öldürebilir. Mücadelesi oldukça zor olan zararlıya karşı bilinen en etkili yöntem larva parazitoiti olan Torymus sinensis adlı faydalı arıcıklar vasıtasıyla yapılan biyolojik mücadeledir" diye konuştu.
Gal Arısının parazitoidi Torymus sinensis'in üretimi için Sakarya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Sapanca Biyolojik Mücadele Laboratuvarı'nda 2020 yılında çalışmalara başlandığını hatırlatan Polat, şunları kaydetti:
"2020 yılının Mayıs ayından başlayıp şuana kadar kademeli olarak toplamda 1100 adet Torymus sinensis ergini üretilip Adapazarı Orman İşletme Müdürlüğü ve Sapanca Orman İşletme Şefliğince kestane ormanlarına salındı."