SAPANCA GÖLÜ'NE DİKKAT ÇEKTİ
Cumhuriyet Halk Partisi Sapanca Belediye Meclis Üyesi Nihat Arda Şahin, meclis toplantısında yaptığı konuşmada kuraklık ve bilinçsiz su kullanımının Sapanca Gölü üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Şubat ayı toplantısında CHP'li üyeler adına söz alan Şahin, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
"Son yıllarda iklim değişikliğinin yarattığı kuraklık, Dünyamızda ve ülkemizde insan yaşamını tehdit etmektedir. Aylarca yağış almayan, gölü besleyen yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının plansız ve gelişigüzel kullanılması, gölümüzü olumsuz şekilde etkilemektedir. Kamuoyu, medya ve hepimiz kaygılıyız. Kuraklık ve plansız su kullanımı devam ederse, Sapanca Gölümüz de diğer göller gibi yakın bir gelecekte yok olmaya mahkumdur.
Türkiye'nin büyük tatlı su göllerinden olan Sapanca Gölü,1 milyonu aşkın kişiye içme ve kullanım suyu sağlamaktadır. On bini aşkın göçmen kuşun yaşaması için önemli bir sulak olan gölümüz, susuzluk tehlikesiyle karşı karşıyadır.
2013 ve sonrasında oluşan arz-talep ilişkisindeki değişiklik, olağan dışı kurak koşullar, gölden çekilen su miktarındaki yüksek artış, gölün seviyesini endişe verici boyuta düşürdü. Sapanca Gölü'ne toplam su girdisinin 1991-2013 yılları arasında ortalama 150 milyon metreküp olduğu tahmin edilmektedir.(DSİ 2014) Fakat bu su girdisi hacmi yıldan yıla değişiklik göstermiştir. 1999'da 300 milyon metreküp ün üzerindeyken 2013'te 80 milyon metreküp ün altında kalmıştır. Hidrolojik açıdan gölün su seviyesi için kritik eşik 29,98 metreküp olarak saptanmıştır. Su seviyesi bu eşiğin altına ilk defa Temmuz 2014'te inmiş ve Kasım 2014'e kadar bu seviyenin üstüne çıkmamıştır. Ocak 2021 tarihli ölçümde su seviyesi yağmur ve kar yağışına rağmen 30,36 metreküp olarak saptanmıştır. Bundan anlıyoruz ki gölümüz hala kritik eşik seviyesindedir.
Toplam su girdisinin ortalama 150 milyon metreküp olduğunu söylemiştik. 2013 sonrasında toplam sürdürülebilir su çekişinin 120 milyon metreküp olduğu tespit edilmiştir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2013'te Sakarya Belediyesi, Kocaeli Belediyesi e TÜPRAŞ'ın çektiği su miktarını 136 milyon metreküp olarak vermiştir. Yani 2013'ten günümüze kadar su miktarı 120 milyon metreküp ten fazla olmaya devam etmiştir.
Eski Kocaeli Çevre Mühendis Odaları Başkanı Sait Ağdacı gölün en büyük probleminin özellikle 2015 yılından itibaren ormanlık alanların 2B kapsamına alınıp yüzde 20 imar izni verilmesiyle betonlaşmanın hızlanması, ormanların kesilerek yerine yapılan konutların gölün eko sisteminin çok olumsuz etkilenmesi olark belirtmiştir. Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, Sapanca Gölü'nü besleyen derelerin su şişeleme fabrikaları tarafından kullanılarak, gölün beslenmediğini, gölün su seviyesinin buna bağlı olarak kritik noktaya yaklaştığını belirtmiştir.
Türkiye'nin il bazında su sıkıntısına ilişkin temel göstergelere göre Sakarya ve Kocaeli, Türkiye ortalamasına göre su sıkıntısının daha yüksek olduğu bölgede, temiz su kaynaklarının yüzde 74'ü tarımda kullanılan ülkemizde; tarım sektöründe daha az su kullanımına geçilmediği, yağmur suyu ile yeraltı su kaynaklarının beslenmediği, park ve bahçeleri sulamada, yolları yıkamada, şebeke suyu yerine gri su kullanımı yaygınlaştırılmadığı, yağmur suyu akışına uygun şehirleşme olmadığı, gölü besleyen dere yatakları yeşil koridorlara dönüştürülmediği sürece, su Sapanca'nın en büyük sorunu olmaya devam edecektir.
Sonuç olarak 2013'ten bu yana susuzluk riski başlamasına rağmen SASKİ, Sapanca Belediyesi ve çevre belediyeler gölü koruyamamış, acil önlemler alamamıştır. Bu gerçeklerden hareketle, tatlı su cenneti Sapanca'mızda su ile ilgili alarm zilleri çalmaya devam etmektedir. Bu durumu ciddiye almamız gerekiyor. Su dağıtımımızın acilen kayda alınması, denetlenmesi ve çekilen suyun 120 milyon metreküpün üstüne çıkmaması için planlı bir çalışma yapılmalıdır. Bu amaçla belediye meclisimizin, ivedilikle gölümüzün korunmasıyla ilgili bir komisyon kurması ya da göl ve su ile ilgili konuların daha önce kurulan Tarım ve Hayvancılık komisyonuna aktarmasını öneriyoruz."