VALİ NAYİR MARKA DESTEKLİ PROJENİN KAPANIŞ TOPLANTISINA KATILDI
MARKA desteğiyle Sapanca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yürüttüğü 'Endüstri 4,0 Uyumlu Kaynak Similatörlü Kaynakçı Eğitimi ve Otomasyon Robot Kaynak Operatörlüğü Eğitimi" isimli projenin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
Sapanca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleşen toplantıya Vali Ahmet Hamdi Nayir'in yanı sıra; Sapanca Kaymakamı Bilgehan Bayar, Belediye Başkanı Özcan Özen, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nuri Dede, MARKA yöneticileri, okul yetkilileri, sanayiciler, fabrikaların yöneticileri ile öğretmenler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşan Okul Müdürü Fatih Bayramçavuş, projenin gelişimine dair bilgiler verip kendilerine destek veren herkese teşekkür ettiklerini söyledi.
"KALKINMA AJANSLARININ KATKILARI ÖNEMLİ"
Daha sonra konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir ise "Bölgenin kalkınması için önemli dinamiklerden birisi olan Kalkınma Ajansları, bölgenin KOBİ'lerinden okullarına kadar, eğitim çalışmalarından kamu kurum ve kuruluşlarımızın kapasitesini geliştirmeye kadar destek sunarak önemli sonuçlar doğuran çok önemli projeleri gerçekleştiriyorlar. Bugün burada da böylesi önemli bir projenin kapanış toplantısını gerçekleştiriyoruz" dedi.
"İKİ TARAF BİRBİRİNİ İYİ TANIMALI"
Sanayiciler ve iş adamlarıyla yaptıkları görüşmelerde genel olarak eleman sıkıntısının dile getirildiğini ifade eden Nayir, "Bir tarafta iş arayanlarımız varken, diğer tarafta da nitelikli eleman arayanlar bulunuyor. Kişilerin ve firmaların karşılıklı tanışması, anlaşması ve birbirini iyi tanımasıyla, nitelikli eleman ve doğru tercih anlamında çok büyük bir iş yapabileceğimizi düşünüyoruz. Mesleki eğitime katkı sunmak adına yapılan toplantılarda bunlar hep görüşülüyor, tartışılıyor. Bir tarafta yetiştirdiği kişilerin yakında iş arayacağı eğitim kurumları var, diğer tarafta da bunları istihdam edecek kurumlar, kuruluşlar var. İkisini bir araya getirip hangi konulara önem verilmesi gerektiğini, hangi konularda eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini de bizler planlamak zorundayız" diye konuştu.
"BU TÜR ÇALIŞMALAR BİZLERİ UMUTLANDIRIYOR"
Vali Nayir konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugün burada gerçekleştirilen çalışma da, bunun güzel bir örneği olarak bizleri umutlandırıyor. Üretim sahasında eğitimini tam olarak almış bir kaynakçıya gerçekten büyük ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Aileler de artık çocuklarını sanayi alanından daha çok hizmet sektörüne veya memuriyete yönlendirmeye başladılar. Bu konuda önemli çalışmalar yapmamız gerekiyor, çünkü ülkelerin kurtuluşu ancak üretimle olur, ilerleyebilmek için üreten bir toplum olmak zorundayız. Ara eleman ve kaynakçı gibi aklınıza gelebilecek bütün dallarda iyi yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var. Bu konudaki açığı kapatmak için tüm paydaşların işbirliğine ihtiyacımız var. İşte İŞKUR'un, Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ve Kalkınma Ajansımızın işbirliğindeki bu gibi projelerle, daha becerikli, daha kalifiye elemanların sanayiye kazandırılacağı kanaatindeyiz. Dolayısıyla ülkenin üretimine, istihdamına, katma değerine, mümkün olursa ihracatımızla döviz girdisine de bir katkı sağlanmış olacaktır.
"BU PROJELERE DESTEK VERİLMELİ"
Bu projenin hazırlanmasından kabulüne kadar, uygulanmasından bugüne gelmesine kadar katkı veren, destek veren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İlimizin eğitimini, dolayısıyla ilimizin kıymetini daha da yükseltecek ve bizlere daha güzel bir gelecek vadedecek ortak bir çalışmanın ürünü olduğu için de, bu tür faaliyetlere önem verilmesi gerekiyor."
SUNUM
Aynı zamanda proje koordinatörlüğünü yürüten Sapanca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojileri Alan Şefi Rüstem Kavak projenin içeriğine dair slayt gösterisi eşliğinde bir sunum yaparak, Metal Teknolojisi alanında yürütülmekte olan MARKA'nın İmalat Sanayiine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Sapanca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yürüttüğü projenin amacının proje ile birlikte kurulacak olan Endüstri 4.0 tabanlı Kaynak Atölyesi oluşturmak ve bölgemizde kaynaklı imalat yapan firmaların nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak olduğunu, bunun için okullarında Ark Kaynak Atölyesi, Gazaltı Kaynak Atölyesi, İleri Ark Kaynak Atölyesi ve Kaynak Simülatör Laboratuvarı oluşturduklarını söyledi.
Projeye katkı sunan iştirakçi firmalar ile destek veren şirket yöneticileri ve projede emeği geçen öğretmen ile idarecilere plaketlerin de verildiği toplantının sonunda Vali Ahmet Hamdi Nayir, beraberindekilerle birlikte proje kapsamında okulda metal teknolojisi alanında oluşturulan atölyeler ile revizyonları gezerek bilgiler aldı.