SAPANCA'NIN GİZLİ ZENGİNLİKLERİ
Sapancalı doğaseverler, 1.105 metre uzunluğundaki Soğucak Mağarasında keşif yaptı.
Sapanca'nın gizli kalmış güzellikleri arasında olan Soğucak Mağarası, muhteşem güzellikleri ile doğaseverlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Maden Teknik Arama Enstitüsü verilerine göre 1.105 metre uzunluğunda ve 18 metre derinliğinde olan mağaranın son ziyaretçisi Sapancalı doğasever Ömer Turan oldu. Çektiği fotoğraflarla mağaranın doğal yapısını gözler önüne seren Turan, ilçenin gizli kalmış bir güzelliğini hatırlamamıza da yardımcı oldu.
RESMİ VERİLERLE SOĞUCAK MAĞARASI
İstanbul Deresi'nin başlangıç noktasını oluşturan Soğucak Mağarası, Maden Teknik Arama Enstitüsü verilerine göre, başlangıçta güney yönünde 40 metre uzamakta daha sonra doğu-batı yönlü 150 metre uzunluğundaki ana galeriye bağlanmaktadır.
İçerisi iri bloklarla kaplı olan bu galeri büyük ölçüde fosilleşmiştir. Girişe göre 10 m yükseklikte bulunan mağaranın son bölümünde derinliği 0.5 metre olan bir göl yer almakta ve kapalı sifonla sona ermektedir.
Fosil ana galerinin son noktasından yarı aktif galeri ayrılır. Mermerlerin çatlak ve tabaka doğrultusuna bağlı olarak kafesli ve girintili bir yapısı olan ve kuzey-güney ve kuzeybatı-güneydoğu yönünde gelişen bu bölüm çoğu yerde iki katlıdır. Üstte yoğun damlataşları olan fosil kat, bunun 3-4 metre altında da aktif kat yer alır.
Tabanı çakıl ve kum yığınları ile kaplı olan bu aktif katta yaz ve kış akışı olan bir yeraltı deresi mevcuttur. Çok dönemli gelişim özelliği gösteren Soğucak; aktif-yarı aktif-fosil katları bulunan; kaynak konumlu bir mağaradır. Ana galeriyi oluşturan fosil kat, mağaranın en geniş ve yüksek tavanlı bölümüdür.
Bu nedenle; burası büyük ölçüde çöküntüye uğradığından tabanı dev bloklarla kaplıdır. Buna karşılık ana galeriden ayrılan tünel şekilli iki katlı yan kol ise daha dar ve daha alçak tavanlı galerilere sahiptir. Katlar arasındaki bağlantı 2-4 metrelik diklik veya doğal kuyular vasıtasıyla sağlanmaktadır.
Bu bölümün üst katı (fosil kat), damlataş birikimleri (sarkıt, dikit, sütun duvar ve perde damlataşları, makarnalar, damlataş havuzları) ile kaplıdır. Ayrıca yer yer kum ve çakıl sekileri görülür. Buna karşılık alt katta ise su aşındırma yapıları ve kum-çakıl yığınları hakimdir. Fosil ve aktif katların genişliği 1-4 metre, tavan yüksekliği ise 0.5-7 metre arasında değişmektedir.