SAPANCA'NIN KURTULUŞU TÖRENLERLE KUTLANDI

GÜNCEL

SAPANCA'NIN KURTULUŞU TÖRENLERLE KUTLANDI

Sapanca'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Şehit Albay Güner Ekici Parkında düzenlenen tören Rüstempaşa Camisi'ne Türk Bayrağının asılması ile başladı. İlçe Müftüsü Faruk Çelik'in yaptırdığı duanın ardından konuşan Sapanca Muharip Gaziler Derneği adına Bahattin Kuloğlu, gazilerin temsilcileri olarak bugünün anlamının kendileri için çok daha büyük olduğunu söyledi.

"GÖREVE HAZIR VE NAZIRIZ"

Kuloğlu konuşmasının devamında ise "Vatanın düşman işgalinden kurtuluşunda başta Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının başarıları sayesinde bizler bu topraklarda bulunmaktayız. Bu kutsal toprakların muhafazası bizler ve siz gençler sayesinde nesiller boyunca devam edecektir. Yurt içi ve sınırlar ötesinde bu mücadele halen devam etmektedir. Allah Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve güvenlik güçlerimizin yardımcısı olsun. Muharip Gaziler adına Kurtuluş Günümüzü kutluyoruz. Bizler bu günler için hazır ve nazırız" sözlerine yer verdi.

"EMRİNDEYİM PAŞAM!"

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir, ise konuşmasında Atatürk Samsun'a çıktıktan sonra Erzurum'da askerlikten istifa edişini ve Kazım Karabekir'in bir bölük süvari ile Atatürk'ün karşısına çıkışını anlattı.

Konuşmasında tarihi olaylara yer veren Karabekir, şunları kaydetti:

"Mustafa Kemal Paşa, İngilizlerin verdiği pasaport ile gidiyor. Padişahın da durumu farklı. Padişah aciz. Mustafa Kemal Paşayı yolcu ederken, son görüşme de 'Bugüne kadar yaptığın kahramanlıklar, hizmetler şu kara kitaba geçti. Paşa vatanı kurtarabilirsin' bu padişahın kendi sözleri. Ama iki eli bağlı durumda bir adam ve İngilizlerin baskısı ile Mustafa Kemal Paşa'ya verilen emir şudur, 'Anadolu'ya çık, Türklerin silahlarını topla ve isyanları bastır', Mustafa Kemal her göreve razı, Anadolu'ya çıkar. Ama Samsun'a çıkar çıkmaz hiçte gidip Türklerin silahıyla, isyanıyla ilgilenmez. Amasya Genelgesini dünyaya haykırır. 'Vatan bir bütündür bölünmez' ama bu sözler İstanbul'da yankılandığı zaman, İngilizler sinirlenirler, padişaha baskı yaparak derhal Mustafa Kemal Paşa'nın tevkif edilmesini isterler. Mustafa Kemal Paşa tutuklanacağını duyunca istifa etmeye karar verir ve padişah Mustafa Kemal Paşa'nın tutuklanma emrini, bütün yetkileri ile beraber Kazım Karabekir'e verir. İstanbul, Karabekir'e derhal Mustafa Kemal ve Rauf Orbay'ın tutuklanması emrini verir. Kazım Karabekir saraya ret cevabı yazar ve ''Hayır! Ben Mustafa Kemal'i tutuklamam. O bu vatan için çalışmakta' der. Mustafa Kemal Paşamız 7-8 Temmuz gecesi istifa eder. Rauf Orbay ile otururken, artık sivildir. En güvendiği kurmayı Kazım Dirik içeriye gelir, 'Paşam, istifa ettin ben kimden emir alacağım' der. O sırada yaveri Cevat Abbas heyecanla içeri girer 'Paşam, Kazım Karabekir bir bölük süvari ile gelmekte' der. Rauf Orbay anılarında Mustafa Kemal bir an sarardı, 'Her şey buraya kadarmış Rauf, milli mücadele başlamadan bitecek'  demiştir. Çünkü Karabekir'in aldığı emri biliyor. Kapı açılır içeri Kazım Karabekir girer, sivil olan Mustafa Kemal Paşamızın karşısında sert bir asker selamı çakar, 'Paşam, dün olduğu gibi, bugün de bütün kolordumla emrinizdeyim, sizi koruması için bir bölük süvari getirdim' der. İki dava arkadaşı gözleri yaşlı birbirlerine sarılırlar. İşte Türk'ün kurtuluş yıldızının parladığı an, o andır. İki kelimelik bir cümle 'Emrindeyim Paşam!''

KAHRAMANLIKLARLA DOLU TARİHİMİZ

Konuşmasına milli mücadeleye katılan şehit ve gazilere saygı, minnet ve şükranlarını sunarak başlayan Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ve Kuva-i Milliye ruhuyla kazanılan Kurtuluş Savaşı sonucunda Sapanca'mız da 1921 yılının 22 Haziran'ında özgürlüğüne kavuşmuştur. Günümüzden tam 98 yıl önce tüm vatanımızda olduğu gibi Sapanca'da da yüreği vatan sevgisi ile dolu halkımızın direnciyle, işgalci kuvvetler topraklarımızdan çekilmek zorunda kalmıştır. Hak ve hürriyetten yoksun toplumların hayatta kalmaları ve yaşamaları mümkün değildir. Bu nedenle bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev, destansı mücadeleler sonrasında bize emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak iç ve dış tehditlere karşı her daim uyanık olmaktır. Kurtuluş günleri de bu nedenle kahramanlıklarla dolu tarihimizde ayrı bir önem ifade etmektedir'' dedi.

KUTLAMA

Sapanca Kaymakamı Bilgehan Bayar ise konuşmasında şunları kaydetti:

"Dört bir tarafı işgal olmuşken, Kurtuluş Mücadelesi veren kahraman milletimiz destanlar yazmış, aynı ruhla Sapanca ve çevresinde aylarca süren mücadeleler sonucunda 22 Haziran 1921 günü sapanca özgürlüğüne kavuşmuştur. Kurtuluş günleri o nedenle kahramanlıklarla dolu tarihimizde ayrı bir önem ifade etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, aziz vatanımızın kurtuluşu için canları pahasına kahramanca mücadele veren başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden tüm şehit  ve gazilerimizi rahmet ve şükranla yad ediyor Sapancalıların 22 Haziran Kurtuluş Gününü kutluyorum."

PROGRAM

Törende konuşmaların ardından Kız İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri korosu çeşitli eserler seslendirdi. Öğretmen, öğrenci ve gönüllülerden oluşan folklor gurubu tarafından çeşitli yörelere ait halk oyunları gösterileri yapıldı. Kutlamalar yapılan resmigeçit töreninin ardından sona erdi.

KATILIM

Kutlamalara, Kaymakam Bilgehan Bayar, Belediye Başkanı Özcan Özen, İlçe Emniyet Müdürlüğü Komiseri Hakan Erdoğan, İlçe Jandarma Komutanı vekili Kıdemli Başçavuş Kader Akar, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nuri Dede, İlçe Gençlik Spor Müdürü Mehmet Uçar, İlçe Müftüsü Faruk Çelik, siyasi parti ve STK temsilcileri, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.