SAPANCA BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI
Sapanca Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti.
7 VE 8 GERİ ALINDI
Meclis salonunda gerçekleşen toplantıya CHP Sapanca Belediye Başkan Aday Adayı Cengiz Çiçek ve CHP'li yöneticilerde katıldı. Toplantı açılışında gündemin 7. maddesi, "Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin 11.06.2018 tarih ve 6/430 sayılı meclis karan ile onaylanan Fevziye - Hacımercan - Şükriye Mahalleleri kırsal yerleşim alanı 1/1000 ölçekli uygulama imar planına yapılan itirazların karara bağlandığı imar komisyonu raporu" ile 8. maddesi, "Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin 11.06.2018 tarih ve 6/429 sayılı Meclis Karan ile onaylanan Memnuniye ve Şükriye Mahalleleri kırsal yerleşim alanı 1/1000 ölçekli uygulama imar planına yapılan itirazların karara bağlandığı imar komisyonu raporunu" çalışmaların tamamlanması sebebiyle oy birliğiyle komisyona geri çekildi.
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNA SEVK
Toplantının 1. maddesinde yer alan, "2019 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi" ve 2. maddesinde yer alan, "2019 Mali Yılı Gelir Tarifesi cetvellerinin görüşülmesi" oy birliğiyle plan ve bütçe komisyonuna sevk edildi.
OY ÇOKLUĞUYLA
Toplantının 3. maddesinde, "Mülkiyeti belediyeye ait olan Güldibi Mahallesi 376 numaralı parselde bulunan yapı için 3194 sayılı İmar Kanunun geçici 16. maddesine göre yapı kayıt belgesi alındığından, devri konusunda belediye başkanı ve belediye encümenine yetki verilmesi" konusu görüşüldü.
Madde hakkında söz alan MHP'li Meclis Üyesi Eyüp Özen, söz konusu parsel hakkında açıklamalarda bulundu. Söz konusu yerin satılmasının kardeşler arasında soruna neden olacağını savunan Özen, maddeye ret oyu vereceklerini açıkladı.
Başkan Yılmazer ise burada alınacak kararın devrin gerçekleşmesi anlamına gelmediğine dikkat çekerek, encümene yetki verileceğini, konuyu encümenin değerlendireceğini söyledi. Yılmazer ayrıca kardeşlerden muvafakatname isteneceğini belirtti.
Madde görüşmelerin ardından MHP'li üyelerin ret, AK Parti'li üyelerin kabul oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.
4, 5, 6 VE 9'UNCU MADDELER
Toplantının 4. Maddesi, "03.05.2018 tarih ve 2018/32 sayılı meclis kararı ile İkramiye Mahallesi kırsal yerleşim alanı sınırları içerisinde hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planına ilişkin imar komisyonu raporu", 5. Maddesi, "03.05.2018 tarih ve 2018/33 sayılı meclis kararı ile Balkaya ve Nailiye Mahalleleri kırsal yerleşim alanı sınırlan içerisinde hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planına ilişkin imar komisyonu raporu", 6. Maddesi, "Sapanca sınırları içerisinde yapılacak yapılarda yer alacak otopark şartlarının oluşturulması konusuna ilişkin hazırlanan imar komisyonu raporu" ve 9. Maddesi, "Güldibi Mahallesi mevcut 1/1000 ölçekli uygulama imar planında 401, 402, 403 numaralı parsellerin batısında park alanı olarak planlanan alanın kaydırılmasına yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin imar komisyonu raporu" imar komisyonunda geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi.
YENİ BİNALARA OTOPARK ZORUNLUĞU
6. madde hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Yılmazer, "Daha önce bizler böyle bir çalışma içerisindeydik fakat devletimiz zaten şuan böyle bir koşul getirdi. Genel olarak bilgi vermek gerekirse Otopark Yönetmeliği ile halen "her 3 daireye 1 otopark" zorunluluğu, "her 1 daireye 1 otopark" olarak revize edilirken, belediyelerin bu sayıyı artırabilmelerine de imkan sağlandı. Yönetmelikle her otopark yerinin, belediyelerce bu yönde karar alınması halinde, ait olduğu bağımsız bölümün eklentisi olarak tapuda belirtilebilmesi imkanı da geldi. İmar Yönetmeliği'nde yapılan düzenleme ile yine yönetmelikte yer alan bir diğer yenilik ise su basman kotu +1,20 metre altında yapılacak olan ve bina ihtiyacının 2 katı kadar otopark alanı emsal hesabı dışında tutulması olarak belirlendi. Tamamen gömülü bodrum katlarda yer alan ve açığa çıkamayan otoparklar ise alan sınırı olmadan tamamen emsal harici tutulacak. Yönetmelikle zeminin altında kalmak kaydıyla yan ve arka bahçelerin tamamının altı, ön bahçenin ise yola 3 metre kalana kadar altı tamamen otopark yapılabilir hale getirilecek. Ön bahçe genişliği en az 7 metre olan parsellerde ise binaya en az 2 metre mesafe bırakmak kaydıyla ön bahçede açık otopark yapılabilecek. Konu hakkında imar komisyonumuz çalışma yapacak daha sonra detaylıca paylaşacağız" dedi.
10 VE 11. MADDELER
Toplantının 10. Maddesi "Mevcut planda Kuruçeşme Mahallesi 246 numaralı parselin doğusundan geçen ve fiilen kullanılmayan 7 metrelik imar yolunun kaldırılmasına yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği" ile 11. maddesi, "Mevcut planda Kuruçeşme Mahallesi 270 numaralı parselin doğusundan geçen ve fiilen kullanılmayan 7 metrelik imar yolunun kaydırılarak planlanmasına yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği" oy birliğiyle imar komisyonuna sevk edildi.
MHP'li üye Atilla Eker, toplantının gündem dışında söz alarak Kırkpınar'da oluşturulan fuar alanı ve devlet arazilerine yapılan yerler ilgili sorular yöneltti.
KIRKPINAR FUAR ALANI
Fuar alanının bundan sonraki süreçte nasıl yönetileceğini soran Eker, "Geçtiğimiz hafta eşli havaalanı alanında faydalı bir etkinlik Peyzaj ve Süs Bitkileri Festivali düzenlendi. Belediyemize ve diğer kurumlara teşekkür ediyoruz. Zamanı daha iyi ayarlanırsa ve tanıtım biraz daha iyi yapılırsa daha etkili olacağını düşünüyorum. Bizler daha önce bu alana havaalanı yapılması için SAPAŞ'a yetki vermiştik. Bu alan bundan sonra ne olacak nasıl kullanılacak" dedi.
"HİÇBİR KURUM, ŞAHIS VEYA ŞİRKETE VERMEDİK, VERMEYİZ"
Eker'in sorusu hakkında açıklamalarda bulunan başkan Yılmazer, "Teşekkürün en büyüğünü valiliğimiz hak ediyor. Büyükşehir, Serdivan ve Arifiye Belediyeleri, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'na orada görev alan tüm personelimize teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte de fuar alanımızı çeşitli etkinliklerle fonksiyonel olarak kullanmaya devam edeceğiz. Sapancamız bundan sonraki süreçte turizminin yanında fuar ve festivalleri ile de anılsın istiyoruz. Bu alanla ilgili bazı söylentiler duyuyoruz. Ben buradan tekrar açıklayayım bu alanı hiçbir kurum, şahıs veya şirkete vermedik bundan sonraki süreçte de verilmeyecektir. Burası Sapanca Belediyesi'nin festivali, fuar ve kültürel etkinliklerinin yapıldığı bir merkez haline gelecektir. Örneğin el sanatlar festivalini önümüzdeki yıl burada yapmayı planlıyoruz. Yine sportif havacılık faaliyetlerini de bu alanda yapacağız inşallah. İlçemizin önemli bir eksiliğini gidermiş olduk" diye konuştu.
"FUAR GAYET GÜZEL OLDU"
Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Fuarı hakkında görüşlerini belirten Cengiz Çiçek ise "Fuar gayet güzel oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Ancak bu alan yeşille mavinin buluştuğu çok güzel bir yer ve turizm açısından daha verimli bir şekilde kullanılabilir." dedi.
YEŞİL ALANLARA YAPILAN YERLER
Eker bir diğer sorusunda ise, "Sapanca'nın geçmiş yıllardan gelen büyük bir sorunu var. Devletimizin bazı yerlerine maalesef zorbalık ve kava kuvvetle ticari işletmeler yapanlar var. Her yere bir büfe ve kafe yapılmasına halkımız tepki veriyor. Örneğin düğün salonu yanındaki yere bir su sporları merkezi yapabiliriz. Plajını açabiliriz. Dalış alanı yüzme okulu yapılabilir düşünün Sapanca'da yüzme bilmeyen çocuklar var" ifadelerine yer verdi.
Soru hakkında açıklamalarda bulunan Yılmazer, şunları söyledi:
"Kanunen yeşil alan ve çocuk parklarında bazı şeyler yapılıyorsunuz. Spor aletleri, muhtarlık ofisi, büfe türünde küçük satış alanları, trafo ve yeraltı otoparkı. Geçmişe baktığımızda diğer belediye başkanlarından bu güne buna benzer birçok konu gerçekleşmiş. Bu sadece şahsıma ve meclisimize ait bir uygulama değil.
BELEDİYE PLAJI OLARAK BİLİNEN ALAN BELEDİYEYE AİT DEĞİL
Tekrar buradan hatırlatmak istiyorum. Belediye Plajı olarak biline Sapanca Düğün Salonunun yanındaki yer belediyemize ait değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na it bir yer. Yani bu alan için şuanda bizim bir inisiyatifimiz söz konusu değil. Ancak önümüzdeki dönemde tahsis alabilirsek toplumsal bir alan olarak kullanabiliriz. Geçmişte değerli başkanımız bu alanı plaj yapmış ancak sıkıntı olunca başka bir işletmeciye vermiş. Oda işletemeyince kapanmış ve uzun süredir orada yüzme faaliyeti yapılmıyor. Bu alan sizlerin de bildiği gibi yüzme açısından çok tehlikeli bir yer. Bende Sapancamız da bir plaj istiyorum ancak kötü bir durumda herkes iyi gün dostu oluyor. Şunları unutmamak lazım Sapanca Gölü 1. Derece İçme Suyu Havzası, jeolojik olarak yapısı çok tehlikeli. Özellikle yüzme olarak ciddi tehlikeler içeriyor ve bu yapı sürekli değişiyor.
Yine bu alan için kaymakamımızla su sporları merkezi için bir görüşmemiz oldu. Kendisi bu alan ile ilgi bazı düşüncelerini bana ifade etti. Bende yerin bize ait olmadığını ifade ettim. Ama yapılacak bir projeye desteğimiz olacaktır."
Toplantı Kent Meydanı ve Otopark Projesi hakkında yapılan bilgilendirme ile sona erdi.