ÇOCUKLARDA OBEZİTE RİSKİ
Doktor Şebnem Güleryüz, "Şu an kilo problemi olan her 3 çocuktan birinin büyüdüğünde obez olacağı rapor edilmektedir" dedi.
Vücuttaki yağ miktarının artması olarak tanımlanan obezitenin her çocuktan birini yaşamları boyunca etkileyeceğini belirten Güleryüz, Sapanca Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "Obezite sıklığı, gelişmiş ülkelerde, düşük gelir düzey ile gelişmekte olan ülkelerde ise yüksek gelir düzey ile ilişkilendirilmiştir. Yani gelir düzeyi iyi olan ailelerde bile yeterli ve dengeli beslenme kavramının bol miktarda yeme biçiminde algılanmaktadır. 'Şişmanlık ne kadar erken başlarsa hastalık riski de o oranda yükselir!" diye konuştu.
AİLE ETKİSİ
Obezitede aile, beslenme ve fiziksel aktivite faktörlerinin önemine dikkat çeken Güleryüz, "Ebeveyn obezitesi çocukluk çağı obezitesi için en önemli risk faktörlerinden biri olarak görülmektedir. Ebeveynleri obez olan çocukların, zayıf ebeveynlilere göre 2,5 kat daha fazla obez olma riski vardır Anne ve babası her ikisi de şişman olan çocukların ise ileride yüzde 80 şişman olması neredeyse kaçınılmazdır. Fakat Obezite genlerinin varlığı hiçbir zaman tek başına şişmanlama nedeni olmamaktadır. Yetersiz enerji alımı veya yeterli fiziksel aktivitenin bulunduğu koşullarda yağ dokusunda artış olmaz çünkü. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki 'Gebelikte sigara içilmesi tip 2 diyabet ve obezite riskini arttırmaktadır.'
BESLENME FAKTÖRÜ
Beslenme alışkanlıklarıyla ilgili faktörlerin incelediğimizde ise Karbonhidrat ve yağlar gibi kalori düzeyi yüksek besinlerin yanlış olarak fazlaca tüketilmesi ve aynı zamanda hareketsiz yaşam tarzının artmasına bağlı olarak çocukların şişmanlamasına neden olmaktadır. Bu çocuklar genellikle yemek seçer, düzensiz yemek saatleri vardır, kahvaltı yapmaz, sürekli atıştırır. Ebeveyneler, ödül olarak, şekerli bol karbonhidratlı besinler verilen, özellikle bol yağlı, makarna, pilav, fast food vermeye eğilimlidirler. Bunlar Sebze ve meyve tüketimi ise çok az olan çocuklardır.
Hızlı yeme ve dolayısıyla az çiğneme davranışı, obezite oluşumunu kolaylaştırıcı bir diğer faktör dür. Kahvaltıyı evde yapmadan okula gelen öğrenciler, evden getirdiği beslenme ile karnını doyurabilmekte ya da okul kantininden satın aldığı besleyici değeri düşük, enerji içeriği yüksek sandviç, simit, bisküvi gibi yiyeceklerle açlığını giderebilmektedir. Tüm bunlar obeziteye alt yapı oluşturmaktadır.
FİZİKSEL AKTİVİTE
Fiziksel aktivite azlığı, gıda alımı fazla olmayan çocuklarda bile obeziteye neden olabilmektedir .Yapılan bir çalışmada günde yapılan her 1 saatlik orta düzey fiziksel aktivitenin çocuklardaki obezite riskini yüzde 10 azalttığı saptanmıştır." dedi.
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA ŞİŞMANLIĞA BAĞLI YAŞANAN SAĞLIK PROBLEMLERİ
Açıklamasının devamında ise çocukluk çağında şişmanlığa bağlı yaşanan sağlık problemleri hakkında bilgiler veren Güleryüz, şunları kaydetti:
"Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen obezite, kalp damar hastalıkları, kan yağlarında artış, safra kesesi taşları, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların yanı sıra birçok psikolojik ve sosyal soruna da neden olmaktadır.
• Soluk alıp vermede güçlük, uyku apnesi şişman çocukların önemli solunum yolu rahatsızlıklarındandır.
• Şişman çocukların ergenlikten önce boyları ve kemik olgunlaşma düzeyleri yaşıtlarına göre ileridedir bu nedenle ergenlik belirtileri erken yaşta ortaya çıkar, büyüme de erken yaşta tamamlanır.
• Düztabanlık, bacaklarda eğrilik gibi ortopedik sorunlar sıklıkla izlenir.
• Şişman erkek çocuklarda meme bölgesinde yağ toplanması (jinekomasti) görülür.
• Karın ve kalçalarda yağ fazlalığı nedeni ile deri çatlamaları (strialar) gözlenir.
Alerjiler sık görülür.
Aslında çözüm çok basit!
Kendilerinde de kilo problemi olan anne ve babalar özellikle çocuklarını da göz önünde bulundurarak aileleriyle birlikte grup aktiviteleri düzenlememeli, birlikte yürüyüşler yapmalı çocuklara öncelikle kendileri örnek olmalıdırlar. Düzenli saatlerde kurulan yemek sofralarında, sevgiyle yemek yemenin keyifli ve sağlıklı bir aktivite bir paylaşım olduğunu özellikle hatırlamadırlar."