GÖL'DEN KONTROLSÜZ SU ALINMASI ÖNLENECEK
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), Sapanca Gölü'nden bedel ödemeksizin endüstriyel amaçlı su kullanan, Tüpraş'ın da aralarında bulunduğu kurumlar hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulundu.
SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, yaptığı açıklamada, gölden yıllık 15 milyon metreküp suyun endüstriyel amaçlı kullanıldığını, bunun için herhangi bir bedel verilmediğini söyledi.
Sapanca Gölü'nden yoğun su kullanımı bulunduğunu belirten Keleş, "Bu kullanım, insani ve endüstriyel olarak ikiye ayrılıyor. Şu anda Sakarya, şehir olarak tüm su ihtiyacını Sapanca'dan karşılıyor. Komşumuz Kocaeli de 2007'den beri Yuvacık Barajı'na isale hattıyla su alıyor. Barajda su azaldığında Sapanca Gölü'nden su alıyorlar. Temmuz başından beri de su alımı sürüyor" diye konuştu.
Keleş, gölün su verimliliğine göre tüketim yapılması gerektiğine dikkati çekerek, ölçümlere göre bu rakamın yıllık 120-130 milyon metreküp civarında olduğunu aktardı.
"Ne kadar kullandıklarını bilmiyoruz"
Belirlenen tüketim rakamının aşılmaması gerektiğine işaret eden Keleş, aksi taktirde gölün su kalitesinin düşeceğini ve ekolojik açıdan tehlike yaşanacağını savundu.
Gölden yasal dayanağı bulunmayan endüstriyel kullanım olduğunu ifade eden Keleş, "Hiçbir şekilde kayıtlarda olmayan bir kullanım bu. Yani ne kadar kullandıklarını bilmiyoruz, bu suyun ücretini ödemiyorlar. Çok ciddi miktarlarda. İşin daha kötü tarafı bu su kullanımı, gelecek yıl iki katına çıkacak" şeklinde konuştu.
"Sapanca Gölü, insanlarımız için çok önemli ama endüstriyel kullanım gölü tehlikeye sokuyor" diyen Keleş, sözlerini şöyle tamamladı: "Fabrikaların kullandığı suyun miktarını dahi ölçemiyoruz. Hiçbir bedel ödenmiyor bu su için. Kanuni çerçevede belirlenen fiyatlar var ancak bu kuruluşlardan bir türlü ücret alamıyoruz. Kontrolsüz şekilde su kullanımı sürüyor. Endüstriyel kullanım, şu anda yüksek miktarlara ulaşmış durumda. Yılda 15 milyon metreküp suyun endüstriyel kullanım için gittiğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle yeniden çalışma yapılması gerekiyor. Bunun için Su Yönetimi Genel Müdürlüğüne müraacatımızı yaptık, ilgili kurumlarla temasa geçtik, bu kullanımın önüne geçmeye çalışıyoruz.
'Türkiye'de endüstriyel kullanım olmasın' demiyoruz ama bu şekilde kontrolsüz olamaz. Suyu kullanan da kirleten de bedelini öder. Bu nedenle bir kurum, içme suyu kaynağını kullanıyorsa bunun bedelini ödemelidir. Bunun için gerekli girişimlerde bulunduk, çalışmalar başlatıldı. Yıllık 15 milyon metreküp kullanılıyor endüstriyel olarak. Birim fiyatı olarak 5 lira alıyoruz. Bu şekilde çok ciddi rakamlar ortaya çıkıyor"
AA