SAPANCA, BAKAN FAKIBABA'YI AĞIRLADI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Sapanca'da "Sakarya İli Tarım Sektör Raporu Sunumu ve Çiftçi Eğitimi Sertifika Dağıtım Töreni"ne katıldı.
Toplantı için NG Sapanca'ya gelen Fakıbaba'yı Sapanca Kaymakamı Ali Ada, Belediye Başkanı Doç. Dr. Aydın Yılmazer, AK Parti İlçe Başkanı Yunus Gümüşel, yönetim kurulu üyeleri ve Sapanca Ziraat Odası Başkanı Necati Başar karşıladı.
KARANFİLİ YAKASINA TAKTI
Fakıbaba, Başkan Gümüşel tarafından kendine takdim edilen çiçeğe teşekkür ederek içerisinde bir karanfili çıkararak yakasına taktı. "Mendil yerine çiçek koymak çok daha güzel oluyor" diyen Bakan Fakıbaba'ya daha sonra ise Belediye Başkanı Yılmazer ve Ziraat Odası Başkanı Necati Başar tarafından, içerisinde Sapanca'da yetiştirilen meyvelerin yer aldığı sepetler hediye edildi.
"HER LOKMADA ÇİFTÇİLERİN EMEĞİ VE ALIN TERİ VAR"
Basına kapalı toplantının ardından Fakıbaba, aynı otelde düzenlenen "Sakarya İli Tarım Sektör Raporu Sunumu ve Çiftçi Eğitimi Sertifika Dağıtım Töreni"ne katıldı.
Törende konuşan Fakıbaba, sofrada tüketilen her lokmada çiftçilerin emeği ve alın terinin olduğunu söyledi.
Her koşulda üretim yapan Türk çiftçisinin bu toprakların gerçek sahibi olduğunu aktaran Fakıbaba, Avrupa'nın en büyük, dünyanın yedinci büyük tarımsal gücü haline çiftçiler sayesinde gelindiğini aktardı.
Anadolu coğrafyasının, birçok ürünün ilk defa toprakla buluştuğu yerler olduğunu dile getiren Fakıbaba, bu nedenle çiftçinin daima farklı ve özel olduğunu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) de bu kitlenin Türkiye'de en önemli ve en büyük temsilcisi olduğunu kaydetti.
"110 MİLYAR LİRA NAKİT HİBE VERDİK"
İlk basamak olan üretici kazanmazsa kimsenin kazanamayacağının altını çizen Fakıbaba, "AK Parti hükümetleri olarak bu zamana kadar 110 milyar lira nakit hibe verdik. Bu yıl sadece 14,5 milyar lira destekleme bütçemiz mevcut. 2019 yılında 17,5 milyar lira olması konusunda Başbakanımıza teklifte bulundum. Arkadaşlarımız bu konuda çalışıyor. Girdileri azaltmamız gerekiyor." diye konuştu.
"DÜNYA BİZİM POTANSİYELİMİZE İHTİYAÇ DUYUYOR"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ise gıdanın modası geçmeyen bir sektör olduğunu söyledi.
Dünya Bankası'nın yaptığı tespitlere göre 2050 yılında dünya nüfusunun 9,6 milyara ulaşacağını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Tüketim talebi, yani gıdaya olan talep, bu süre içerisinde yüzde 60 artacak. Bu önemli bir rakam. Biz böyle bir konjonktürü Türkiye olarak fırsata çevirmek durumundayız. Amacımız sadece ülkemizin gıda güvencesini sağlamak olmamalı. İnanın bana, dünya bizim potansiyelimize ihtiyaç duyuyor. Bu bölgede, bulunduğumuz coğrafyada, 700-800 milyon insan yaşıyor. Bunların gıda güvencesi noktasında problemleri var. Bunlar Türkiye'ye muhtaç. Türkiye, bu bölgeyi beslemeye aday bir ülke. Bizim hedeflerimiz bu manada büyük. Sektörün, çiftçimizin önünü açtığımızda bu hedeflere ulaşacağımıza inanıyorum. Türkiye'nin 150 milyar dolarlık bir hasıla potansiyeli olduğunu unutmayalım."
Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın faaliyetlerinin insan yaşamı adına çok önemli olduğunu söyledi.
Gıdanın, üretiminden sofralara gelinceye kadar ilerleyen tüm süreçlerin bakanlığın sorumluluğunda olduğunu ifade eden Balkanlıoğlu, "Tarım alanlarını daha fazla genişletmek mümkün değil. Bu nedenle verimi artırmak, bilinçli tarım yapmak ve çiftçilerin eğitimi son derece önemli." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Dellal, "Sakarya İli Tarım Sektör Raporu"nu sundu.
Daha sonra ise Bakan Fakıbaba ve protokol üyeleri, çiftçi eğitim sertifikalarını sahiplerine takdim etti.
KATILIM
Programa, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, MHP Sakarya Milletvekili Zihni Açba, Sapanca Kaymakamı Ali Ada, diğer ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları ve bakanlık çalışanları da katıldı.