MOBİLYACILARIN 2023 HEDEFİ EN ÇOK MOBİLYA İHRAÇ EDEN 5. ÜLKE OLMAK
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın en çok mobilya ihraç eden 5.ülkesi yapmayı istediklerini söyledi.
MOSDER tarafından düzenlenen '3. MOSDER Tasarım Buluşmaları' SapancaGüral Sapanca Otel'de gerçekleştiriliyor. Mobilya markalarının yöneticileri, dünyaca ünlü mobilya tasarımcıları ve sanayiciler bir araya getiren toplantının açış konuşmasını MOSDER Başkanı Ahmet Güleç yaptı. Güleç, Türkiye'nin son yıllarda birçok alanda gösterdiği performans ve büyük değişimden ötürü sevindiklerini mobilya sektörünün ise bu gelişmelerden aslan payını alan sektör olduğunu vurguladı. Sektörün 10 yılda, 7 kat ihracat artışı sağlarken, ticaret kapasitesini 10 milyar dolar seviyesine ulaştırdığını ifade eden Güleç "Türkiye verdiği dış ticaret fazlası her geçen gün artan ve neredeyse bugün ihracat yapmadığı bir ülke kalmayan önemli bir sektör haline geldi. Dünyaca saygınlığı kabul edilen CSIL'in raporuna göre Türk mobilya sektörü bugün 6 basamak birden atlayarak 21.'likten 15. Sıraya yükselmiştir."dedi.
Şimdi hedeflerinin 10 yıl içinde 10 milyar dolar ihracat ve 25 milyar dolar üretim kapasitesine ulaşmak olduğunu dile getiren Güleç, şunları kaydetti:"2023'te dünyanın en büyük 5 mobilya ekonomisinden birisi olmak. Bunun kolay olmadığını biliyor, ama bu hedefi asla çok zor görmüyoruz. Çünkü, mobilya sektöründe dünyanın en büyük 10 ülkesini incelediğimizde, 7. sıradaki Kanada'nın arkasından gelen; İsveç, Fransa, Danimarka, Meksika, Romanya ve Endonezya'yı sadece yüzde 10'luk bir ihracat artışı ile geçebilecek durumdayız. Her fırsatta dile getirdiğimiz bu hedeflerin çok rasyonel hedefler olduğunu net olarak görüyoruz. Zira, sektörümüzün ihracatını 7 kat arttığı geçen 10 yıllık performansı ile bu ülkeleri karşılaştırdığımızda, neredeyse bu 6 ülkenin tamamı ya ihracatlarında artış sağlayamamış ya da 1 ila 1,5 katlık kısmi artışlara ancak ulaşabilmişlerdir. Bu açıdan bakıldığında, fırsatlarımızı, avantajlarımızı görüyoruz."
Güleç, sektör temsilcileri olarak atılacak adımlarda, yönelecekleri yolda ürünlere katma değer katmanın, teknolojiyi daha fazla kullanmanın, üretimde ve pazarlamada Ar-Ge hizmetlerinin daha çok kullanılmasının gerektiğine yürekten inandıklarını dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü. "Bu sebeple, katma değer artışına doğrudan etki eden 'tasarım' teması ile bu yüzden çok ilgileniyor, programlar, paneller, yarışmalar düzenliyoruz. Sektörün hedeflerine ulaşmada, gidilecek yolun bu istikamet olduğunu net olarak görüyoruz."
TASARLAYANLAR BÜYÜK KAZANÇ SAĞLIYOR
Bugün dünyada ülkelerinin 3 tür gruba ayrıldığını, dünya nüfusunun yüzde 1'ini tasarlayanlar, yüzde 9'unu üretenler, yüzde 90'nı oluşturan çalışanlar oluşturduğunu ancak, kazancın yüzde 70'nin tasarlayanlara gittiğinin altını çizdi. Güleç"Dünyada elde edilen kazancın i yüzde 10'u çalışanlara, yüzde 20'si üretenlere, yüzde 70'i ise tasarlayanlara gidiyor. Biz ise ülke olarak aldığımız paya baktığımızda, çalıştığımızın ve ürettiğimizin karşılığını almadığımızı ya da alamadığımızı görüyoruz. Çok çalışıyor, çok üretiyor ama neredeyse hiç tasarlamıyoruz. Üretiyor ama kazanamıyoruz. Satıyor ama farklılık oluşturamıyoruz. Sektör olarak organizasyon ve yaratıcılık içeren yeni bir yaklaşım ve birlikteliğe ihtiyacımız var. Birliktelikten kastımız ise; devlet, özel sektör ve üniversiteyi içine alacak üçlü bir kader birliğidir. Bu kader birliği bizi sektörde lider ülke yapabilecek, Türk mobilyasını dünyada aranan bir marka haline getirecektir."şeklinde konuştu.
Bugün MOSDER'e baktığımızda, üyelerinin neredeyse 200'den fazla ülkeye ihracat yaptığını anlatan Güleç "Bu tablo aslında başarının sürdürülmesi ve sektörün yapısal bir güç kazanması adına adım atılacak en doğru zamanda olduğumuzu gösteriyor. Hala sektörde ilk sırada olan ülkelerin ekonomik açıdan en gelişmiş olan Avrupa ülkeleri olduğunu görüyoruz. Ülkemiz için, hem üretim yapısını değiştirmek hem de sektör büyüklüğünü geliştirmek adına, kamunun özellikle tasarım ve inovasyon süreçlerini, limitsiz olarak baştan sona desteklemesi gerekirken, Türkiye'nin hemen her bölgesinde üretim ve istihdam kapasitesi olan sektörün üzerindeki fazla vergilerinin gözden geçirilmelidir. Mobilya sektörü, dış ticaret dengesinin sağlanması ve Türkiye markasının dünyaya yayılması ve açılarından stratejik sektör olarak benimsenmesi gerekmektedir. "şeklinde konuştu.
ÜNİVERSİTE HOCALARI ATÖLYELERİMİZİ KULLANSIN
Güleç bu ülkede üniversite kelimesi ile söze başlandığında ilk cümlenin "üniversite sanayi işbirliği" artırılması gerektiği olduğunu belirterek ancak gerçeğin bu noktanın çok ötesinde olduğunu vurguladı. Üniversite hocalarına çağrıda bulunan Güleç "Gelin öğrencilerinizle birlikte atölyelerimizi kullanın. Akademisyenlerimizin artık daha fazla sektörün içinde olması, zaman zaman eğitimlerin atölyelerde yapılması, tasarım, Ar - Ge gibi spesifik konularda üniversitenin sanayiciyi yönlendirici olması gereken bir noktaya ulaşmış bulunuyoruz. MOSDER olarak bildiğiniz gibi "tasarım temasını" sürekli vurguluyoruz. Tasarım geliştirme yarışmalarımızı, hem sektöre genç ve başarılı tasarımcıları kazandırmak hem de tasarımcıların kişisel gelişmelerini artırmak amacıyla yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
DÜNYACA ÜNLÜ İTALYAN TASARIMCI: TAKLİT DEĞİL ÖGÜN TASARIMLAR YAPIN
Tüm dünyada tasarımlarıyla beğeni kazanan Giuliano Cappelletti yaptığı tasarımlardan örnekler verdi tasarımın inceliklerini anlattı. Tasarımın kişisel yada endüstriyel bir ihtiyaçtan doğabileceğini belirten Cappeletti:"Tasarımda Pazar öngörüsü çok önemli. Taklit yerine yeni ve özgün tasarımlar yapılmalı. Tasarım bir çok unsurdan oluşabilir, tasarımda bir çok elementin karıştırılması gerekebilir. Pazarda uzun süre kalabilecek tasarımlar yapmak önemli" dedi.
Tasarım buluşmaları yarın sona erecek.